Trattoria Barca Bianca

  • ételhordó
  • 2015. október 22.

Ételhordó

Mit szólna ehhez egy született olasz?

Alighanem a belváros legelcseszettebb tere a Szervita tér a rémes parkolóházával; közben pár méterrel arrébb, a Szomory Dezső tér épp az ellenkezője. Ráadásul levegős, ugyanis annak ellenére sem áll akkora ostrom alatt, mint, mondjuk, a Váci utca, a Vörösmarty tér stb., hogy a következő lépés már a Deák téri metróállomás. A rút és a szép teret a Fehér hajó utca köti össze, amelyre így mindkét jelző illik. Amit pusztán azért jegyzünk meg, mert ugyanez áll a Trattoria Barca Bianca nevű olasz étteremre is: kellemes műemlék házban vert tanyát, ám szomszédja a rémes parkolóház. Hiába van terasza, ha borzasztó a kilátás.

false

Persze esős időben – még ha „olasz” is a hely – baromira nem számít, hogy épp nem lehet kiülni. Az már inkább, hogy a fehér hajó olaszosított neve ellenére sem csak itáliai ételek szerepelnek a kínálatban. Mert ha el is fogadjuk, hogy ahol húsos spagettit lehet készíteni, ott miért ne lehetne gulyáslevest, és különben is elsősorban a turisták járnak errefelé – ez a hozzáállás nem igazán szimpatikus.

Az udvarias kiszolgálás inkább, de azért még nem kérünk gulyást. A bazsalikomos paradicsomleves (1090 Ft) viszont túlságosan is hamar érkezik, ennek ellenére annyira forró, hogy először semmit nem érzünk belőle. Kissé lehűlve se sokkal többet, csupán azt, hogy a tetejére csöppentett bazsalikomolaj jót tett neki. Ugyanez áll a lasagnéra (2490 Ft) is, csakhogy itt nincs már bazsalikomolaj sem. Átkozottul forró, égeti a nyelvünk, de még ennél is nagyobb baj, hogy a tészta szinte olvad a szánkban, annyira puha. Azért kíváncsiak lennénk, hogy mit szólna ehhez egy született olasz. Hahotázna? Elsírná magát? Ahogy tetszik. Ellenben az olívás, fokhagymás spagettire (1990 Ft) és a spenótos házi tortellonira (2490 Ft) talán ő sem mondana rosszat. Ahogy jó volt a szögletes margherita pizza is (1990 Ft), amit a szomszédból hoznak.

Ezekhez képest a tiramisu (1190 Ft) jelentős visszaesés, de a kezdő fogásokhoz képest remekmű. Tényleg nem lehetne jellemzőbb helye e trattoriának, mint a kétarcú Fehér hajó utca!

Figyelmébe ajánljuk