A Bella Ciao japán ska feldolgozásával vigasztaljuk a Szirizát

  • narancs.hu
  • 2015. január 26.

Fekete Lyuk

Micsoda virág, elvtársak! És micsoda világ!

„Ma a görögök történelmet írtak, a remény történelmet írt" – mondta az Athénban ünneplő tömeg előtt beszédet tartó Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezetője. „Görögország új fejezetet kezd, maga mögött hagy öt évnyi szenvedést." Azt mondta, győzelmük minden szenvedő európai népé egyben - írja összefoglalójában az Index.

Alekszisz Ciprasz a győzelem éjszakáján

Alekszisz Ciprasz a győzelem éjszakáján

Fotó: MTI/AP

Sokáig ráadásul úgy tűnt, hogy a Sziriza abszolút többséget szerezhet, amivel koalíciós kényszer nélkül, egyedül kormányozhatott volna. Ekkor hangzott fel az eredményváró sátorban a Bella Ciao, az odesszai kocsmadalból lett olasz partizánhimnusz.

Később kiderült, hogy egy hellyel lecsúsztak az abszolút győzelemről. A szavazatok több mint 99 százalékának összeszámlálása alapján a Sziriza a voksok 36,3 százalékát szerezte meg, így 149 helyhez jut a 300-ból. Ami miatt biztos sokan búslakodtak, de azért így is nagy győzelem.

Mit mondhatnánk ebben az emelkedett hangulatban? Hát, amíg kitaláljuk, addig küldjük ezt a számot:

Aktuális, múlt héten megjelent lapszámunkban pedig Georgiosz Katrugalosz alkotmányjogásszal, a Sziriza EP-képviselőjével készített interjúnkból tájékozódhat a párt terveiről, illetve a Sziriza és az EU viszonyáról.

Figyelmébe ajánljuk