A Jobbik még Orbánnál is mélyebben hajol be Putyinnak

  • narancs.hu
  • 2014. október 25.

Fekete Lyuk

Az alábbiakban változtatás nélkül adjuk közre a szélsőjobboldali párt közleményét, amely nemcsak azt bizonyítja, hogy Putyin tenyeréből esznek, de azt is, hogy ezeknek a piszok nagy magyaroknak lövésük sincs a magyar nyelv helyes használatáról.

K Ö Z L E M É N Y

A Jobbik nem támogatja az Ukrajnának biztosított egyoldalú vámcsökkentést

Az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés értelmében 2014. november 1-jén lépett volna hatályba a két fél közötti átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, felváltva az Ukrajnából származó áruk vámcsökkentéséről, illetve eltörléséről szóló, áprilisban meghozott rendeletet. A hatályba lépésre az Ukrán fél kérésére nem kerül sor, mert ez a feltétele annak, hogy megmaradhasson az Oroszországi Föderáció és Ukrajna közötti FÁK-szabadkereskedelmi rendszer. Ugyanakkor az Európai Parlament október 23-ai ülésén döntött arról, hogy az ideiglenesnek szánt, egyoldalú megállapodást Ukrajnával továbbra is fenntartja. A Jobbik EP-képviselői ezt a döntést két ok alapján is elutasították.

Az EU az említett rendeletében az autonóm kedvezmények biztosításának feltételeként határozta meg a demokratikus elvek, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok, valamint a jogállamiság elvének tiszteletben tartását. Ezeket a feltételeket a jelenlegi ukrán kormány nem teljesíti, a felsorolt elveket több területen is durván megsérti. A másik ok az a jelentős hátrány, amit ezek az egyoldalú kedvezmények a magyar gazdaság, a hazai termelők számára eredményeznek. Az Oroszországgal szemben meghozott uniós szankciókra adott válasz, a termékek jelentős csoportjára vonatkozó orosz behozatali embargó már eddig is komoly hátrányt okozott a magyar gazdaság szereplőinek. A kiesett piac pótlására részben az EU-ba irányuló exportot kellene növelnünk. Ezt akadályozhatja meg az olcsó ukrán áruk egyirányú vámmentes vagy vámkedvezményes megjelenése az uniós és a hazai piacon.

A Jobbik meggyőződése szerint Ukrajna valódi érdekeit az szolgálná, ha az Egyesült Államok elvárásainak történő megfelelés helyett az Európai Unióval és Oroszországgal közösen határoznák meg a kölcsönös érdekeket – beleértve az EU tagországainak az érdekeit – figyelembe vevő hosszú távú megoldást.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője és Gyöngyösi Márton, a Jobbik Külügyi Kabinetjének vezetője




Figyelmébe ajánljuk