Fazekas Sándor miniszter és erőművész péklapátos világszáma

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 15.

Fekete Lyuk

Úgy tűnik, Szolnok lesz az első magyar város, hol egyszerre teljesedik be az ősi kívánság: kenyeret, cirkuszt! Ha látnák ezt a rómaiak, sárgulnának az irigységtől.

„A Kárpát-medence kenyereként egy 250 kilós cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között. A kenyeret a székely Diószegi László mesterpék vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztja, gyúrja egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol két évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje” – mondta bizonyos Harcsa Béla, a Szolnok Televízió cégvezető-főszerkesztője (sic!) az MTI tudósítása szerint.

Már az is figyelemre méltó, hogy Szolnok büszkélkedhet „Közép-Európa legnagyobb székely kemencéjével” (talán az USA-ban vagy Kínában van a világ legnagyobbja? Esetleg Nagyszékelyen?).

Minderről persze leginkább a balatonfüredi ún. görög falu ugrik be, ám ennél sokkal érdekesebb a dolog cirkuszi része. A tudósítás szerint ugyanis „a hatalmas cipót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke emelik ki a kemencéből az ünnep reggelén”.

Nos, ha valóban így lesz, az bizony komoly tett, hiszen e szerint a két fess férfi fejenként több mint egy métermázsányi anyagmozgatást mutat be közönség előtt, ami cirkuszi mutatványnak sem  utolsó, épp ellenkezőleg!

De akkor valóban így legyen. Vagyis Fazekas meg a pékfőnök mozgassa, emelje azt a lapátot, ne a névtelen talpasok. Öltözzenek is be hozzá, csíkos trikó, kifent bajusz, ahogy a világszámhoz dukál. Mert különben megint csak bohóckodásra futja, az pedig nem nagy kunszt, mondhatni mindennapos gyakorlat a földművelésügyi minisztertől.

Figyelmébe ajánljuk