Fény derült Margaret Thatcher pandautálatára

  • narancs.hu
  • 2017. december 29.

Fekete Lyuk

Mindeddig titkosított iratok kerültek nyilvánosságra Margaret Thatcher miniszterelnökségével kapcsolatban, melyekből egyértelműen kiolvasható, hogy a Vaslady nem szívelte a pandákat – derül ki a Guardian cikkéből.

false

Amint a minden pandarajongó számára sokkoló iratokból kiderül, a nyolcvanas évek elején Thatcher kerek perec megtagadta, hogy közelgő washingtoni látogatása alkalmával a miniszterelnöki Concorde fedélzetét egy pandával ossza meg, pedig erre jó oka lett volna: a washingtoni Smithonian Intézet nőstény pandájuk nevében levelet intézett London nagy múltú állatkertjéhez, a London Zoohoz, hogy szeretettel várják az angolok hím pandáját egy közös légyottra. Thatcher tanácsadói remek PR-lehetőséget láttak a kétoldalú kapcsolatokat is erősítő pandanemzési kísérletben, de Thatcher határozottan elutasította a felvetést: „Nem viszek pandát magammal. Pandák és politikusok nem jó ómenek” – írta a miniszterelnök pandaügyi beosztottjának.

A Guardian újságírója megjegyzi, hogy Thatcher korántsem volt ilyen elutasító, ha levitézlett amerikai elnökök keresték a társaságát; bár a pandákkal többszöri megkeresésre sem volt hajlandó megbékélni, de a megbukott amerikai elnök, Richard Nixon fogadásáról a tanácsadói sem tudták lebeszélni.

 

Figyelmébe ajánljuk