Filmszemle, díjak nélkül – Díjak filmszemle nélkül

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 17.

Fekete Lyuk

Ünnepel a filmszakma: októberben tartják az újonnan alapított, Andy Vajna-féle Magyar Filmakadémia szervezésében az új Magyar Filmhetet! A számok előtt le a kalappal, lesz ott nagyjátékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, animációs film, kisjátékfilm, filmfilm és még filmfilmfilm is. Összesen több mint háromszáz munkadarab, három kerek esztendő termése.

Ám a közvetlenül Andy G. Vajna alá bekötött szervezők sajnálatos módon nem osztanak díjakat. Vagyis osztanak, csak nem a filmszemlén, hanem majd februárban… Tán attól tartanak, hogy háromszázban nem lesz díjazásra méltó alkotás?

Nem, nem, az ok ennél jóval nemesebb: maga a sportszerűség.

Ahogy a Magyar Nemzeti Filmalap minapi közleményéből is kiderül, a Magyar Filmhét szervezői a finanszírozókkal, támogatókkal és a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjaival, valamint a filmforgalmazókkal folytatott – feltehetően hosszas és kimerítő – konzultációkat követően döntöttek úgy, hogy ugyan a filmhét maga októberben lesz, de csak februárban adják át a filmdíjakat. A szervezők ugyanis lehetőséget szeretnének biztosítani a díjakért folytatott küzdelemre minden olyan létező vagy épp születő filmnek, amelyet 2014. december 31-ig bemutatnak a mozikban vagy a televíziók műsorán. Vagyis mindegy lesz, ki mit csinál a Magyar Filmhéten, lehet akár cigánykerekezni vagy vicceket mesélni is, ha valakinek úgy alakul, hogy a filmhéten forgalmazási vagy egyéb okból nem tud részt venni, az még simán díjesőben részesülhet februárban.

De tessék már megmondani, hogy akkor az egész szemlét miért nem lehet februárban megrendezni? Mert az előző garnitúra akkor rendezte? Vagy így kétszer lehet elbokázni egy szolidabb, családias összeget? Csupa titok az élet.


(A Magyar Filmhétről a Magyar Narancs szeptember 4-ei, 36. számában olvashatnak.)

Figyelmébe ajánljuk