Lakner szerint a következő egy évben sem csitul majd a kormányzati kampány

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 12.

Fekete Lyuk

3 hét van hátra a népszavazásig, azt pedig, ami utána jön, elég szépen összefoglalta a politológus a HVG-nek.

Lakner Zoltán, az általunk legutóbb áprilisban megszólaltatott politológus interjút adott a hvg.hu-nak, s ennek már a címe is sokat mond: Három hét múlva eldőlhetnek a 2018-as választások.

Lakner nemcsak a kormánypárt és az ellenzék aktuális helyzetét, esélyeit mérlegeli, hanem röviden vázolja az előttünk álló, mérsékelten napfényes, népszavazás utáni jövőt is. Ez pedig így szól:

„Nem egyetlen módosító javaslat születik majd ebből. A következő fél évben, egy évben tulajdonképpen folytatódhat a kampány, a kormány részéről újra és újra olyan helyzetbe hozhatják az ellenzéket, hogy »a népszavazásra hivatkozva tesszük, amit teszünk, tessék beállni a sorba«.

Nem tartom túlzásnak, hogy eldőlhet a 2018-as választás október 2-án.

Ugyanis, ha érvényes a népszavazás, az azt jelenti, hogy a bojkottra felhívó ellenzék az általa kitűzött minimális célt sem tudta elérni, és folyamatos presszióra számíthat a következő hónapokban is. Ez persze nem jelenti, hogy onnantól kezdve ne csináljon senki semmit, de a Fidesz erre törekszik majd. Másfelől, bizonyos értelemben az ellenzék előtt is megnyílik másnap egy lehetőség arra, hogy azt mondhassák: Orbán megkapta, amit akart, most már mással kell foglalkozni. Ehhez viszont fajsúlyos témák és személyiségek kellenek. Szinte teljesen kizárt, hogy egy ilyen fordulat az ellenzéki tér markáns átrendeződése nélkül megtörténhessen.”

hvg.hu

Figyelmébe ajánljuk