Nagyon óv minket a minisztérium, ezért nem mondja meg az igazságot

  • narancs.hu
  • 2018. július 19.

Fekete Lyuk

Az EMMI szerint pánikkeltő, ezért nem adja ki a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat.

Bár a Társaság a Szabadságjogokért pert nyert, a Kúria áprilisban kimondta, hogy ki kell adni a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt mind a mai napig nem tette meg - írja a hvg.hu.

false

A Társaság a Szabadságjogokért közleményéből az derül ki, hogy "a minisztérium ahelyett, hogy teljesítette volna az ítéletben foglaltakat és nyilvánossá tette volna az adatokat, a Kúriához fordult, egyúttal azt is kérve, hogy a Kúria döntéséig ne kelljen kiadniuk az adatokat – így nyertek néhány hónapot."

A TASZ szerint a minisztérium időhúzásra játszik, az EMMI jogi érveiről azt írják, hogy  azok igencsak gyenge lábakon állnak. "Arra hivatkoznak, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre."

A TASZ arról is ír, hogy az EMMI emellett további érveket is bedobott:

„Nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető, pánikkeltő” – a minisztérium szerint ez mind egyszerre igaz lenne, ha az általunk kikért adatok nyilvánosságra kerülnének. Az EMMI nyilván arra céloz, hogy azok az adatok, amiket mi kértünk, még nyers adatok, amiket értelmezni kell.

Ezzel - mint a TASZ írja - ők is tisztában vannak, orvosszakértő-adatelemző csapatuk hetek óta készen áll, hogy ha végre megkapják az adatokat, feldolgozzák, értelmezzék őket.

Figyelmébe ajánljuk