Ne olvasd el A tetovált lány folytatását!

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 30.

Fekete Lyuk

Dagad a botrány Lisbeth Salander és a Millennium-sorozat negyedik része körül.

A dán krimikirály, Jussi Adler-Olsen, aki a Q ügyosztály eseteiről szóló regényeivel futott be (kritikáink itt és itt), nagyon kiakadt, amikor boltokba került a Millennium-sorozat negyedik kötete.

false

Hogy mi baja a tisztességben megőszült, népszerű írónak? Csupán annyi, hogy Stieg Larsson halála után a jogutódok folytatták Lisbeth Salander és Mikael Blomkvist kalandjait. Larsson nem élhette meg A tetovált lány és két folytatása kiadását, a világhír posztumusz köszöntött be, de a gaz örökösök – vallja Adler-Olsen és még sokan mások – nem érték be ennyivel, ők mindenáron folytatni akarták és folytatják is a hatalmas pénzeket fialó trilógiát.

A dán író bojkottra hívó, lesújtó véleményével alighanem Stieg Larsson özvegye is egyetért: szerinte az örökösök pont azt teszik, ami ellen Larsson világéletében fellépett: merő pénzéhségből cselekednek.

false

Azt egyébként senki sem állítja, hogy a Lisbeth Salander kalandjait folytató negyedik rész – Daniel Lagercrantz svéd újság- és memoáríró munkája – olcsó fércmű lenne. Épp ellenkezőleg; az új regényt mint írásművet, mindenki dicséri, az ellenzők csupán azt kifogásolják, hogy Lagercrantz belement e szégyenletes ügyletbe.

Figyelmébe ajánljuk