Nincs mit hozzáfűzni: bulivillamos!

  • narancs.hu
  • 2018. március 5.

Fekete Lyuk

Na, nem a bulinegyedben, hanem Prágában.

Nincsen Prága Tatra T3 villamosok nélkül – erre gondolhattak a városvezetők, amikor célul tűzték ki, hogy Prága legyen a legnagyobb partihely a környező fővárosok közül. Két legyet egy csapásra, a két csodás gondolat fúziója lehet az új prágai projekt, a bulivillamos!

Ha valakinek hirtelen nincs meg, akkor az egész kiindulópontja ez:

false

 

És lesz belőlük ez:

T3 Coupé

The Prague Public Transit Co. invites you to take a ride in the new T3 Coupé pleasure tram. Stamp your ticket and move on back, please. We wish you a pleasant journey!

A kis piros zötyögősök jócskán megértek a cserére, de mégsem válna meg tőlük szívesen a város. Így aztán a T3 Coupé projekt keretében, egy cseh dizájner (Anna Maresová) segítségével „társasági rendezvényekre, baráti összejövetelekre alkalmas partikellékké alakítják a régi villamosokat”. Az első példányok az őszre készülnek el, az apropó a berlini InnoTrans közlekedési kiállítás lesz. De természetesen nem csak megnézni lehet majd a járművet, a tervek szerint a szeptemberi bemutatás után néhány héttel már közlekedni is fog a bulijárat.

Lesz rajta minden, ami szem s szájnak ingere: „elegáns, különleges dizájnú villamoskocsi, amelyben egyebek között asztalok, kiszolgálópultok, zenegép és táncparkett is lesz”. A tervek szerint az átalakított villamosnak csak egy ajtaja lesz, és egyszerre kb. ötven személy utazhat/szórakozhat rajta.

Ahhoz, hogy a hatvanas évekbeli villamosokból ez megvalósulhasson, mintegy 7,5 millió korona (90 millió forint) kell, és előzetesen azzal számolnak, hogy a bulivillamos kikölcsönzése egy órára 5900 koronába (75 ezer forint) fog kerülni. A költségek megtérülését 5-6 év alatt várják, és ha már nagyot kell álmodni: a cseh főváros tömegközlekedési vállalata, amely a villamost készíti, azzal számol, hogy a speciális bulivillamosokra külföldön is igény lesz. Terveztek az egészből nyitott tetejűt is, de kiderült, hogy a régi konstrukció nem alkalmas a kabrióvá alakításra… Pedig de szép is lehetett volna!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.