Palkovics: megkezdődött a lehetőségek tanéve

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 5.

Fekete Lyuk

Lehet itt minden. Vagy inkább a nagy semmi?

Palkovics László oktatási államtitkár a tanévnyitó ürügyén haknizza végig az országot. Ma reggel Szombathelyen indított, lássuk be, elég erősen. A Vas megyei tanévnyitó konferencián ugyanis azt találta mondani, hogy

„a lehetőségek tanéve kezdődött meg a magyar közoktatásban”.

Így, szimplán, semmi túlbonyolítás, csak közölte, hogy hétfőtől dübörögnek a lehetőségek, érdemes odafigyelni. Vas megyei jelenésének apropója ugyanis a Savaria Egyetemi Központ elindulása (amely az ELTE keretén belül kezdte meg működését), de ezen felül is rengeteg más lehetőségről beszélt.

Itt vannak például rögtön a témahetek:

  • idén is lesz pénzhét, ahol a gyerkőcök bizonyára megtanulhatják, hogyan is tudja elveszíteni közpénz jellegét a közpénz;
  • digitális témahét, amivel a médiatudatosságot és a biztonságos internethasználatot akarják növelni, bizonyára azt vizsgálva, hány tévéje és rádiója van már Mészáros Lőrincnek és Andy Vajnának;
  • és fenntarthatósági témahét is, a környezetvédelem fontosságára fókuszálva, ahol meg bizonyára szó esik arról, miért is nem tesz semmit az illetékes hatóság például a Tisza tisztaságáért.

De ez még mindig nem elég, folytatódik tovább a mindennapos testnevelés és a megkezdett infrastrukturális fejlesztési program, épülnek az újabb tantermek, tanuszodák és tornatermek (kicsiben is azt támogatva, mint nagyban, lásd stadionok vagy a nagyközönség számára elérhetetlen uszodák).

És ekkor még mindig nincs vége a lehetőségek sorának, hiszen itt vannak a hátrányos helyzetű diákok is, akikre idén is (sic!) fokozottan figyel a kormány.

És aki még nem szédül a sok-sok eljövendő lehetőségtől, annak, íme, a kegyelemdöfés: nincs tanárhiány, soha nem is volt, soha nem is lesz. Oké, matek vagy fizika szakos pedagógust talán egy hangyafasznyival nehezebb találni, mint mást, de amúgy köszöni szépen a magyar oktatás, tök jól van, halad előre a lehetőségekkel kikövezett úton.

Lebutított jövő – Parragh László és a kormányzat harca az értelem ellen

Miután június elején Parragh László „óriási hibának” nevezte, hogy a polgármesterek nem mernek gimnáziumokat bezárni, múlt héten az mfor.hu-nak nyilatkozva értekezett a gimnáziumi férőhelyek számának szükséges megvágásáról. „A gimnázium azért csábító még mindig, mert élnek a régi beidegződések, melyek szerint a biztos jövőt ez az iskolatípus garantálja” – magyarázta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

Figyelmébe ajánljuk