7 kérdés – Mundruczó Kornél

Film

Alighanem Cannes-ban is helyesen ejtik a nevét – még jó, hiszen a Delta éppúgy a világ legmenőbb filmfesztiválján debütált, mint a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv. Mundruczó Kornél filmművészeti besorolása közismert, de nekünk King Kong és az orosz irodalom ridegsége iránti vonzalmairól is vallott a neves színház- és filmrendező.

1. Kitől kérnél autogramot?

King Kongtól.

2. Harry Potter vagy Háború és béke?

Háború és béke. Le sem tagadhatnám, mennyire vonzódom a mesékhez és ponyvákhoz, így Harry mindennapos esti mese. De ismerek más repülő fiúkat is. Például Beljajev orosz író repülő embere igazán megmozgatta a fantáziámat. Forgatókönyv is lett belőle. Az orosz irodalom ridegsége és transzcendens távlatai mindig lenyűgöztek. Tolsztoj, Dosztojevszkij, Bulgakov, Szorokin…

3. Mi a luxuskiadásod?


Fotó: MTI

Attól függ. Megbecsülöm a jó éttermeket vagy a szép tárgyakat, de számomra mindig többet ér az egyszerűség, mint a felhajtás. Inkább áldozom arra, hogy valami békén hagyjon, mint hogy felborzoljon.

4. Melyik kitalált figuránál érezted leginkább, hogy mintha rólad mintázták volna?

Viktor Frankenstein. Az alkotó ember, aki fel sem mérheti, mit hozott létre.

5. Mit tennél, ha nő lehetnél egy napra?

Ugyanezt, tűsarkúban.

6. Mit töltöttél le utoljára?

Hál’ istennek, ebben nagyon ügyetlen vagyok. Gyakorlatilag esélyem sincs bűnözni.

7. Melyik előadást nézve/könyvet olvasva/koncertet-lemezt hallgatva érezted legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

Coetzee könyveit lenyűgözőnek találom. Feloldhatatlan konfliktusokat ábrázol megejtő szikársággal. Számomra revelatív élmény őt olvasni. És én éppen a kegyetlenségében érzem végtelen humanizmusát.

Mundruczó Kornél Coetzee-rendezése, a Szégyen január 3-tól négy estén át látható a Trafóban.

Figyelmébe ajánljuk