"A feleségem sosem értette" - William Fichtner színész

  • - köves -
  • 2013. szeptember 24.

Film

Joker bombát dugott a szájába, a Sátán könyvelőjeként viszont ő tett be Nicolas Cage-nek - Hollywood legmenőbb karakterszínésze olykor főszerephez is jut, például a most induló Crossing Lines (Határtalanul) című sorozatban. Telefonon tettük fel kérdéseinket.

Magyar Narancs: Több sorozat is fűződik a nevéhez: 59 epizódot húzott le a Szökésben, tizenhármat a Törtetőkben, egyet Az elnök embereiben. Kérem, nevezze meg a kedvenc tévésorozatait! Sajátot nem ér mondani!

William Fichtner: Nem akarok kibújni a válasz alól, de meg kell vallanom, a sportcsatornákon, főleg azokon, amik autóversenyt sugároznak, szívesebben lógok, mint azokon, amik drámai kontentet tolnak. De jó, jöjjön a top 5! Nem sorrendben mondom őket, csak úgy, ahogy eszembe jutnak. Sopranos! Mindenképpen helye van a válogatásomban. Welcome Back, Kotter! Ez egy hetvenes évekbeli sitcom. Alig vártam, hogy beessek a tévé elé szombatonként. Megboldogult college-évek! Vinnie Barbarino volt a kedvencem (John Travolta korai sorozatszerepe - a szerk.). Meg a kukákban tanyázó macsekok - gyerekkorom kedvenc rajzfilmje volt a Top Cat (Turpi úrfi), rágtam is anyám fülét, könyörögtem, vegyen nekem saját kukát! Más ambícióm nem is igen volt az életben, mint hogy meglegyen a saját kukám, és abban táborozzak a kert végében. Aztán ott van a Showtime sorozata, a Tudorok, eddig négy, még eggyel jövök; legyen a My Three Sons - ősrégi sorozat, olyan régi, hogy már én is csak az ismétléseket kaptam el belőle (Fred McMurray egyedül neveli három fiúgyermekét - a szerk.)

false

MN: Mivel híres autófetisiszta, őszintén mondja meg, melyik a legvagányabb filmes autós üldözés!

WF: Csak valami eszelős hagyná említés nélkül Steve McQueent és a Bullitt című filmet. Az az üldözés San Francisco utcáin - verhetetlen! Csináltam egy filmet néhány éve, Drive Angry volt a címe, azért abban is oda voltak téve az üldözések. De ha egy kicsit elvonatkoztat, és csak a kocsikat nézi, akkor semmi kétség, a világ legeslegmenőbb filmje, aminek semmi sem jöhet a nyomába, de tényleg semmi, az az American Graffiti. Egy autóbolond ennél jobb filmet nem is kívánhat magának. Megnyugtató a tudat, hogy mindig velem van az egyik legszebb autóm, egy 1970-es Plymouth Roadrunner fényképe. A telefonomon őrzöm. A feleségem sosem értette, hogy miért egy autó, és miért nem az ő fotója van ott.

MN: Szokott versenyezni az utakon?

WF: Nézze, Kaliforniában élek, az autó-motor kultúra fellegvárában. Az élet itt olyan, mint egy nonstop autóspotting. A street-racing nem az én műfajom. Nem vagyok én ilyesmire rászorulva, amikor Kalifornia tele van jobbnál jobb pályákkal, ahol úgy léphetsz a gázra, hogy közben senki más testi épségét nem kell veszélyeztetned.

MN: A Crossing Line nemzetközi gárdájába hogy keveredett?

WF: Hívott a menedzserem, hogy figyelj, van itt egy tévésorozat, alkalomadtán vess már rá egy pillantást. Azt csak később említette, hogy ja, ha nem mondtam volna, a forgatás Csehországban lesz. Amikor legutóbb ránéztem a térképre, Csehország nem a kertem végében terült el, s autóval is több mint fél óra odajutni. Az egy dolog volt, hogy kiválóan megértettem magam a sorozat főnökével, de az igazán húzós tárgyalás a feleségemmel volt. Családi döntést kellett hozni, mert egyedül nem akartam menni, csak az asszonnyal.

Crossing Lines - Határtalanul


Az elején William Fichtner szemetet szed egy amszterdami vidámparkban, a végén Donald Sutherland galambokkal társalog egy párizsi téren, a két pont közötti dupla epizódban pedig megkerül egy sorozatgyilkos, s összeáll az EU legütőképesebb rendőri csapata. Orosz hússaláta nem szerepel a sorozatban, de van kemény, északír zsaru, berlini technikai szaki, bájos francia rendőrnő, maffia szakos olasz modell, fapofájú francia főnök, és persze itt a show sztárja is, a levitézlett New York-i zsarut alakító Fichtner, aki - szerepe szerint - annyira rossz bőrben van, hogy a szolgálati revolverjét sem képes összerakni. A galambokkal társalgó Sutherland kijön egy szobából, majd bemegy egy szobába, közben kettőt ráncol a homlokán, s már meg is van az engedély: mehet a határokon átívelő EU-s szupercsapat - ahogy Donald ki-be jár a kiskapukon, az az EU-szkeptikusok malmára hajtja a vizet. Hősünk azonban csak úgy simán szkeptikus, kísérti a múlt, nagyon kísérti, de várja a sok sorozatgyilkos Londonban, Rómában, Párizsban, Madridban. Ahogy nálunk az operaház eleje Párizs volt, a háta meg Róma (Spielberg Münchenében), úgy itt is mindent egy helyben, jelesül Prágában oldottak meg, igen ügyesen. A díszletezés mellett van még egy nagy truvája a most induló sorozatnak; alighanem a nyugati világ legjobb átmeneti kabátjait láthatjuk benne néhány igen pofás sállal egyetemben.

A Crossing Lines - Határtalanul szeptember 16-án indul az AXN-en.

Figyelmébe ajánljuk