Enyedi Ildikó Testről és lélekről filmjét nevezzük Oscar-díjra

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 5.

Film

A Saul fia után Enyedi filmje indulhat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A Filmalap filmszakmai döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – Divinyi Réka forgatókönyvíróval, Goda Krisztina rendezővel és Sándor Pál rendező-producerrel kiegészülve úgy döntöttek, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről filmjét nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel jelentkező Enyedi Ildikó Testről és lélekről alkotása a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, majd számos elismerést gyűjtött be, és széles körű közönségsikernek örvendett.

Érdemes élni és szeretni – Enyedi Ildikó szerelmes filmje tarolt a Berlinalén

„Félelmetesen abszurd országban élünk, mégis folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások” – mondta Enyedi. De mit mond a filmje? Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának fődíját, az Arany Medvét. Ilyen sikert magyar film utoljára 1975-ben aratott: Mészáros Márta Örökbefogadása.

„A kultúrpolitikának nem az a dolga, hogy megmondja, mi a jó és mi nem” – Enyediék megmutatták a medvét

„18 év után elég jó ránézni.” „Fontosabb az, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt” – ez az egyik fontos üzenete a Testről és lélekről című filmnek, nyilatkozta maga a rendező kedd délután a Toldi moziban. A Berlini Arany Medve díjas film első hazai sajtótájékoztatóján az alkotók az apró kulisszatitkok és személyes vélemények mellett reagáltak az elmúlt napok kis politikai viharára is.

 

Figyelmébe ajánljuk