Feltámadnak a régiek: Twin Peaks városa megint keresi a gyilkosát – Újrainduló tévésorozatok

  • Gera Márton
  • 2016. július 18.

Film

Kimászik Michael Scofield is a sírból. Mely lezárt sorozatok kapnak folytatást, és miért?

Ha volt a kétezres éveknek szerethető családi sorozata, akkor az a Szívek szállodája: semmi nagy újítás, csak kedvelhető szereplők és pörgős párbeszédek. Nők (na jó, férfiak is) millió ültek a képernyők előtt, hogy hallhassák, legközelebb milyen elmés dialógus fog zajlani Lorelai és Rory Gilmore között. A sorozat még csak nem is hozott különösebben kiemelkedő nézettséget, mégis megért hét évadot, és számos rajongó van a világon, aki még mindig azon kesereg, hogy 2007-ben bezárták a szívek szállodáját. De hamarosan újra megnyitja kapuit! A Netflix ősszel folytatja a lezárt sorozatot. Nem a Szívek szállodája az egyetlen széria, amelyik úgy folytatódik, hogy korábban befejeződött, és úgy tűnt, a történet véget ért. Noha a filmvilágban sokszor láttunk már olyat, hogy egy filmet rebootolnak, remakelnek, a sorozatok esetében ez eddig nem volt divat. Mert egy széria bizonyos évadszám után elfárad, a szereplők mennének másfelé, a nézők meg elkönyvelhetik: ebben ennyi volt. Közben meg úgy tűnik, az idei év mintha a feltámasztott sorozatoké lenne. Kezdődött minden az X-aktákkal…

false

Annak a sorozatnak feltámasztásával, amely a kilencvenes években szinte szárnyalt, hogy aztán 2008-ban egy szégyenletesen amatőr mozifilmmel mondjon búcsút a nézőknek. És hogy tavaly a FOX csatorna bejelentse: visszatér az X-akták, méghozzá az egykori szereplőkkel. A hír mindenkit meglepett, és valamennyire az is, hogy a hatrészes évad mennyire gyengén muzsikált. No, nem a nézettséget (az elképesztő volt, a nyitóepizódot több mint 16 millió ember nézte meg Amerikában), hanem a kritikai reakciókat tekintve. Ezért aztán a FOX már a folytatás folytatásáról beszél. Meg újabb sorozatokat kezd feltámasztani.

Scofield feltámad

Michael Scofield sajnos meghalt – szomorkodott együtt több millió néző a világ minden táján 2009-ben, amikor A szökés a negyedik évaddal véget ért. Dehogy halt meg – mondják most a FOX fejesei, mert valahogy el kell hitetni az emberekkel, miként lehetséges egy olyan sorozatot folytatni, amelynek a főszereplője halott. A szökés feltámasztása azért jelzi, hogy valami elindult a FOX háza táján. Az ugyancsak többször lezárt 24 is elindul ebben az évben. Mondjuk, nincs ebben olyan nagy meglepetés, a csatorna jelenleg csak álmodozik olyan nézettségi számokról, amilyenek voltak A szökés idején. Ugyanis talán ez a széria – meg a Lost – volt az utolsó, amelynek sikerébe még annyira nem rondított bele a torrent. A börtönszöktetős, az első két évadig tényleg magas minőséget képviselő sorozat kapcsán most arról beszélnek, hogy ez egy ún. event series lesz, vagyis elméletileg lezárt történetet fog elmesélni, nem kell folytatást kapnia, az X-akták jövője azonban azt mutatja, ez mind csak duma: ha a számok meggyőzők lesznek, pár évig biztosan a képernyőn maradnak Michael Scofieldék.

Tűz és pénz, jöjj velem!

„25 év múlva újra találkozunk”, mondta 1991-ben Laura Palmer a Twin Peaks legutolsó epizódjában. Igaza lett: ha nem is ebben az évben, de jövőre érkezik David Lynch kultikus sorozatának a folytatása, amely elvileg a jelenben játszódik.

Ha van valami, ami jól mutatja, hogy új dolgok indultak be a televíziózás területén, akkor az éppen a Twin Peaks folytatása. A Showtime elnöke most is arról beszél, hogy a sorozat világa visszahúzta őket, ezért döntöttek a folytatás mellett, de ez csak marketinges duma. Valójában arról van szó, hogy mostanra nőtt fel egy olyan generáció, amely nem látta a sorozatot, de a szülőktől hallhatják: David Lynch sorozata nagyjából egyet jelent a minőséggel. Nem csoda hát, ha az egykori sikert akarják újra meglovagolni, és közben olyan színészeket (James Belushi, Tim Roth, Monica Bellucci) szerződtetnek, akikről a kilencvenes években még elképzelni is nehéz lett volna, hogy a tévében játszanak.

false

Az anno két évadot megélt széria remekül alkotta meg a maga metaforáit és szimbólumait, rejtette el a gonoszt a kisváros lakói között, és közben azért szemérmetlenül blöffölt is. De a folytatás – és az, hogy a rendezőnek a pletykák szerint elképesztő mennyiségű pénzt sikerült kicsikarnia a csatornától az évadhoz – azt jelzi: a Showtime-nál nagyon bíznak a sikerben. Hisz megint arról van szó, mint az X-akták esetében: a név valószínűleg mindent elad, és nem is véletlen, hogy a 2017-es folytatást reklámozó plakátra rá sem kellett írni a sorozat nevét, csak egy pohár volt rajta, és benne a kisváros képe. Mindenki tudta, miről van szó.

Ne bolygassuk a múltat?

A Telly Savalas nyalókájáról elhíresült Kojak 2005-ben indult újra, Ving Rhames főszereplésével, és kilenc epizód után véget is ért – alig nézte valaki. Így járt a Knight Rider remake-je is, amelyet egyetlen évad után leállított az NBC, hiszen a néhány milliós nézettség egyenlő volt a bukással. Hosszasan lehetne folytatni a sort, de a példák (Dallas, Hősök, Charlie angyalai, stb.) csak azt mutatják, hogy elméletben talán jó ötletnek tűnik egy régebbi, anno sikeres sorozat felélesztése, a gyakorlat azonban egészen mást mutat. Talán csak az 1977-es Gyökerek idén nyári remake-je volt az egyetlen széria, amely egyszerre tudott kritikai és nézői sikert aratni. Az idei X-akták meglepően magas nézettsége ide vagy oda, az újraindított sorozatok sikertelensége azt mutatja, talán mégsem kellene ezzel próbálkozni. Mert a nézők nem biztos, hogy arra kíváncsiak, amire a nyolcvanas vagy a kilencvenes években, mert amikor a csatornák a Trónok harca monumentális csatajeleneteivel sokkolják a nézőt, valahogy már nem tűnik akkora dobásnak, hogy újra itt van Bobby.

Pedig még csak arról sincs szó, hogy ne volnának új ötletek a tévében, idén közel kétszáz új sorozat érkezik az amerikai tévécsatornákra, és akkor még az európai szériákról nem is beszéltünk. Nem az ötlettelenség tehát az oka a lezárt sorozatok felélesztésének, hanem a vágy az egykori sikerek, a hatalmas nézettségek iránt. Csak a csatornák azzal nem számolnak, hogy ez a torrent és a streaming szolgáltatók korában aligha lehetséges.

Figyelmébe ajánljuk