Filmalap – Most nem a százmilliók röpködnek

Film

Sorra hozza a filmalap a döntéseit, hol támogat, hol nem. A vihar után most épp csendes, és ha szerényen is, de játékba hozza Mundruczót, Vidnyánszkyt vagy épp Sándor Pált.

Szépen sorban, egymás után lesznek publikusak a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) határozatai. Az MNF legutóbbi két (az egyik és a másik) tanácskozása során hozott döntései közül szemezgettünk, amelyek ezúttal igen változatosak. Akad köztük: „nem támogatja”, „elhalasztja, egyúttal konzultációra hívja az alkotókat”, „a forgatókönyv végső változatát/verzióját elfogadta”, „nem támogatja, nem járul hozzá a koprodukciós partner beszállásának kiváltásához”, „elfogadta, az utolsó részlet folyósítását engedélyezi, a támogatási célt megvalósítottnak, a támogatási szerződést lezártnak tekinti” és így tovább.

Andy Vajna

Andy Vajna

Mindez önmagában csak mérsékelten lenne érdekes: természetes, hogy egy ekkora hatalommal és támogatási alappal rendelkező állami kulturális szervezet dönt, határoz, elfogad és elutasít. Ám ezúttal nem is a finanszírozás mértéke miatt érdemes picit figyelni, hanem sokkal inkább a szereplők színre lépése – vagy annak hiánya – okán.

Nem, nem, nem

A filmalap nem támogatja a forgatókönyv/filmtervfejlesztés célú pályázatot az André és Norma Jeane, a Teleki, a Ziccer, a Pipás Pista, a Szólítsatok Brad Pittnek!, a Nagy fekete ló és a cseresznyefa, A pasim nem kóser és a Gyűlölet rabságában filmtervek esetében, amelyekről a közleményből – a címek alapján simán lehet, hogy nem véletlenül – nem tudunk meg semmit. Ezen esetekben pusztán a film érdekesnek aligha mondható címe mellett csupán a pályázati azonosító szám és a nemleges döntés vált hangsúlyossá. Pedig vannak most is olyan visszautasított szereplők, akiknek a személye is publikus és nem nyertek, például nem támogatják filmgyártás célú pályázat formájában Brady James Corbet rendezésében (forgatókönyv: Mona Fastvold, producer: Kemény Ildikó) az Egy vezér gyermekkora című filmet sem.

Akad olyan film is, amely esetében a döntést a filmalap elhalasztotta, sőt az alkotókat konzultációra hívta. Így járt Mészáros Márta (a filmgyártás-előkészítés célú pályázat benyújtása során) az Aurora Borealis – Északi fény című filmjével, de a Tasnádi István által írt, Robert Dornhelm rendezésében tervezett Its’ Showtime Siberia!/Túl az Óperencián is. Ehhez képest Sándor Pál reménykedhet, Vándorszínészek című tervének végső forgatókönyvét elfogadta a bizottság, épp itt az ideje, hogy egy kicsit „konzultáljanak”, akárcsak a Pusztai Ferenc produceri kezei alatt alakuló Kút című film esetében, amit Gigor Attila fog rendezni.

Majdnem zöld

Ehhez képest Mundruczó Kornél Jég című filmtervének forgatókönyv/filmtervfejlesztés célú pályázatát 5 millió 200 ezer forinttal támogatják, amelynek Mundruczó nemcsak rendezője, de forgatókönyvírója is. A cím alapján arra következtethetünk, hogy az alkotó – a Frankenstein-terv után – újra egyik színházi munkáját (amely a Trafóban, majd a Nemzeti Színházban futott hosszan, nagy sikerrel) viszi majd vászonra, amennyiben a Szorokin-mű ilyen-olyan adaptálásáról van szó. De támogatják Kenyeres Bálint leendő rendezését, a Jó katona című projekt 2. draftjának előkészítését 1 millió 500 ezer forinttal.

Krstic Milorad – aki producere, írója és rendezője is filmjének – Ruben Brandt, a gyűjtő című munkáját, pontosabban a filmgyártás előkészítését 50 millió forinttal segíti a filmalap.

Örülhet – bár nem biztos, hogy teljes mértékben – Fliegauf Bence is, akinek Hímpor című filmje kapcsán, „az utolsó részlet folyósítását – a gyártási támogatási szerződésben szereplő elkülönített bankszámlára – engedélyezi”, bármit is jelentsen e kitétel, azonban a filmalap nem támogatja, nem járul hozzá (!) a koprodukciós partner beszállásának kiváltásához.

Valahogy így járt Vidnyánszky Attila is, aki a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban színre vitt Úri muri című Móricz-adaptációt rendezné meg, a forgatókönyv/filmtervfejlesztés célú pályázatának támogatása már nem kérdés: a Filmszakmai Döntőbizottság a forgatókönyv első változatát elfogadta, de a forgatókönyv további fejlesztését, újabb változat elkészítését nem támogatja, a támogatási folyamatot lezártnak tekinti. Azonban még ott van még Vidnyánszky eddig be nem mutatott első mozifilmje is (eddig csupán tv-filmeket jegyez), amely Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című költői eposzából született, amely befejezése enyhén szólva elhúzódott.

Hát így dönt, döntöget a filmalap, amely most épp csendesen oszt-osztogat, miután a Pálfi-féle Toldi-balhé, na meg a remekül lezajlott filmhét után lett egy kis csend.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.