Fotók: a Saul fia alkotói átvették a Kossuth-díjat

  • narancs.hu
  • 2016. március 15.

Film

Az Oscar-díjat Leonardo DiCaprio, a Kossuth-díjat Balázs Fecó oldalán vehette át Nemes Jeles László. De nem csak vele kezelt Ádár és Orbán: itt az összes díj és az összes kép!

Az Oscar-díjas Saul fia alkotói közül hatan kaptak állami kitüntetést vagy díjat március 15. alkalmából. Már pénteken Magyarország Érdemes Művésze díjat vett át Zányi Tamás hangmérnök. Március 15-én részesültek a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben a film producerei, Rajna Gábor és Sipos Gábor. Velük együtt kapta meg ugyanezt az elismerést Szakály „idegenrendészeti” Sándor és A lovasíjász című film főszereplője is.

Végül Orbán Viktor jelenlétében a művészeknek adható legmagasabb állami elismerést, Kossuth-díjat adott át Áder János köztársasági elnök Nemes Jeles László rendezőnek, Erdély Mátyás operatőrnek és Röhrig Géza főszereplőnek. Az indoklás szerint a Saul fia „a mai magyar filmművészet rendkívüli világsikert hozó műve, a holokauszt tragédiájának egyéni látásmódú, alapvető emberi sorskérdéseket is felvető megközelítésén túl az egyetemes tragédiában az egyéni sors törékenységét megmutatni képes film”.

Röhrig Géza

Röhrig Géza és Áder János

Fotó: MTI

 

Áder János és Erdély Mátyás

Áder János és Erdély Mátyás

Fotó: MTI

Orbán és Nemes Jeles

Orbán és Nemes Jeles

Fotó: MTI

false

Fotó: MTI

Mesterhármas: Röhrig, Nemes Jeles, Erdély

Mesterhármas: Röhrig, Nemes Jeles, Erdély

Fotó: MTI

A Kossuth-díjjal idén majdnem 12 millió forint jutalom jár - és a lehetőség, hogy az ember jó hangulatban elbeszélgessen Fekete Györggyel, a zsidózásban is élen járó MMA elnökével.

false

 

Fotó: MTI

A Saul fia alkotóin kívül Kossuth-díjat vehetett át Balázs Ferenc „Fecó” előadó, Benedek Miklós és Lukács Sándor színművészek, ifj. Csoóri Sándor népzenész, Farkas Ádám szobrászművész, Gulyás Dénes és Komlósi Ildikó operaénekesek, Kiss Anna és Serfőző Simon költők, Madarász Iván és Tillai Aurél zeneszerzők, Nagy Ervin építész és Zelenák Crescencia tervezőgrafikus. Kossuth Nagydíjat kapott Makkai Ádám költő, műfordító, egyetemi tanár.0

Mikor ennek az egésznek vége lett, Nemes Jeles és Röhrig fogta a díját, és kiment a Kossuth térre tüntetni.

Figyelmébe ajánljuk