tévésmaci

Légy a kertkapunál

  • tévésmaci
  • 2012. augusztus 26.

Film

Amikor Sztupa és Troché megjelentek az elefántpiacon, támadt némi megütközés az ágazat hagyományos szereplői közt, de nem lett belőle különösebb balhé, úgy értem, nem tört ki a maffiaháború a piac újrafelosztásáért. Az elefántbiznisz morogva bár, de megtűrte az alkalminak hitt jövevényeket, különösen, hogy kisjátékosoknak tűntek.

Valóban, tizenkét elefánt nem a világ. Ormányos barátainkat még Yangonban (talán Rangoonként ismerősebb) vette fedélzetére a Pireuszba tartó Avenging Ghost, s a feladója egy bizonyos E. G. Thomas F. S. M. C. nevű cég volt, 106. Sutton Rd. Southend-on-Sea. A címzettje pedig az Imperial Corona Cirkus Paris. A tucat nagyvad Pireuszból a Vlagyimir Lenszkij fedélzetén folytatta volna útját a southamptoni végcélig, ahol is állítólag a nevezett cirkusz trélerei várták, hogy az éppen Benelux-turnén zötykölődő társulathoz szállíthassák őket. Csakhogy már Pireuszban gondok akadtak; a görög vámhatóságok nem kapták meg a szükséges úti okmányokat, kivált az oltási bizonyítványok hiánya okozott nekik fejfájást. Az Avenging Ghost azonban egy jelentősebb gyógyszerszállítmánnyal (amelynek egy része feltehetően illegális volt) indult volna sürgősen vissza, így nem szórakoztak, a kapitány a szokott baksis másfélszeresét csengette ki a vámparancsnok segédjének, s az állatokat szépen levezették a hajóról. Ott ácsorogtak tanácstalanul a konténerek között. Konstanidisz vámparancsnok sürgönyözött az E. G. Thomasnak, és biztos, ami biztos alapon a southamptoni hatóságoknak is, de a cirkusz elérhetőségét kétnapi megfeszített munkával sem tudta fellelni a stábja. Az E. G. Thomas fenyegető válaszüzenetében kötbért és határidős szerződést emlegetett, s határozottan állította, hogy Yangonban még minden irat megvolt. Southampton nem válaszolt, ők egyenesen az MI6-hoz továbbították a vámparancsnok telegramját. Konstanidisz berágott, nem válaszoltok, büdös englimatiaszok? Nekem úgy is jó, s az elefántok máris hajóztak be a Vlagyimir Lenszkijre, a vámparancsnok saját kezűleg hamisított papírjaival. Az MI6 közben kiderítette, hogy ilyen nevű cirkusz nem létezik, s az E. G. Thomasnál sem tudnak semmit az egészről, ők szemüvegtokot gyártanak. Mi meg tévét nézünk, vagy kell, vagy se.

Pénteken (27-én) este, negyed tízkor a Coolon - egy merő promóció az egész - megnézhetjük Schwarzival a Total Recall - Az emlékmás című filmet, hisz épp most kerül a moziba a remake. Hogy ezt miért kellett újracsinálni, érti a fene. Már azt sem nagyon értettem, hogy az eredetire mi szükség volt. De mindez nem számít, hisz' ma kezdődik az olimpia, s hozzá igazítja minden csatorna a műsorát. Magyarul, alig is lesz nézhető valami a héten.

Szombaton este tizenegytől újabb - ám kicsinyt lejárt szavatosságú - brit prémiumsorozatot indít a Sherlock után az m1, a Válaszcsapás az iraki poszt-traumatikus szindrómák nyilvánvaló tünete. Az RTL Klub háromnegyed tíztől A hatodik naponnal promotálja a Total Recallt.

Vasárnap éjszaka az m1-en Kutyaszorítóban, igaz, addigra nem ér véget a Coolon az Angyalszív. S ha az angyal szív, szívjon az ördög is: Az utolsó tangó Párizsban tíz előtt az MGM-en. Én persze egy francia westernt nézek a Story4-en nyolctól, a Kisvárost; kapott az imdb-n simán négy pontot. S lehet, hogy utána még lecsúszik a Sophie választása is, ugyanitt.

Hétfőn adásszünet.

Kedden Buffala Day, nem nézek tévét.

Szerdán ha akarják Kris Kristoffersont látni egy lecsúszott rocksztár szerepében, akkor ki ne hagyják a Cisco Pike c. filmet nyolckor a Cinemaxon. Annál is inkább, mert régi kedvencem, Karen Black a partnere, mindjárt keresek is róla egy művészi photót.

Csütörtökön megin' Karen, ezúttal a Cinemaxon délután fél ötkor a Jöjj vissza, Jimmy Deanben, amit, ugye, Altman bácsi rendezett, a maga módján. A hét legjobb címe az Ezer bohóc 1965-ből az MGM-en, 15.05-kor, olyan sztárokkal, mint Martin Balsam vagy Jason Robards. A Duna meg Az oroszlán ugrani készült nyomja fél tíz után, amiben Bujtor vígan kiüti Papp Lacit. Maguk is üssék ki a tévéjüket!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.