Mi a kotta? extra - fedett pályán, kétszázon

  • .
  • 2010. február 25.

Film

Erkel Ferenc operáinak (újra)felfedezését idén intenzíven gyakorolhatjuk majd, hiszen a zeneszerző nyolc egész egyharmad operája közül (a két Dopplerrel közösen jegyzett, Sisi előtt hódoló Erzsébetből ugyanis egy felvonás volt az övé) hattal találkozhatunk a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényein. Tobzódásunkat a Dózsa György keresztmetszetével kezdhetjük, melynek címszerepében Fekete Attila fogja elénekelni a magasztos esküt, benne a honszeretet hő vallomásával: "Jó föld, örökre élő jó szülém..." (Opera, március 22., fél nyolc).
Ezt a Bánk bán követi majd a debreceni Csokonai Színház előadásában: a Margitszigeten már vendégszerepelt produkció, melyet rendezőként Vidnyánszky Attila, míg zenei irányítóként Kocsár Balázs jegyez, az átdolgozás előtti formával kecsegtet (Thália Színház, március 30., hét óra). "Most kell cselekednem, tanúságot tennem..." - énekli majd a szorongatott helyzetében vergődő szerb despota a kolozsvári társulat vendégjátékán, mely a Brankovics Györgyöt vezeti elénk Selmeczi György rendezésében (Thália Színház, április 1., hét óra).

A Győri Nemzeti Színház Káel Csaba és Kaposi Gergely közös munkájának gyümölcsét, a Hunyadi Lászlót hozza el a Művészetek Palotájába: "Átok reád, magyar!" - hörgi majd utolsó leheletével az "ádáz zsivány", Cillei Ulrik (Fesztivál Színház, április 2., hét óra). S végezetül két opera, a Bátori Mária és a Sarolta keresztmetszetét világítja majd át számunkra a MÁV Szimfonikus Zenekart, a két címszerepben pedig Fodor Beatrixot és Barabás Annamáriát igazító Pál Tamás (Thália Színház, április 4., hét óra). S ha még megemlítjük, hogy az egyes estéket felvezető hírességek között ott leljük majd Fábry Sándort és Falusi Mariannt csakúgy, mint Hajós Andrást és Fáy Miklóst, alighanem mi is kedvet kapunk a Sarolta első felvonását általánosan lezáró bokázáshoz: "Mint hogy e nap vígan folyt le, járjunk még egy táncot is, / Üssük össze a bokánkat, legyen lassú, legyen friss!"

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.