„Nem a nyálcsorgatásról szól” – François Ozon filmrendező

Film

Új filmjében, Az új barátnőben szoknyát adott a nadrághoz szokott Romain Duris-re. A zuhanyzós szexjelenetek szükségességéről és a cross-dressing elfogadottságáról is beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Romain Duris-t női ruhába öltöztette. Ön is kipróbálta otthon, tükör előtt?

François Ozon: Ó, hát kisfiúként én is gyakran öltöztem női cuccokba. Lányos családban nőttem fel, a nővéreim gyakori játéka volt, hogy női ruhába öltöztettek. Nem volt ellenemre. A gyerekek gyakran csinálnak ilyesmit. Felnőtt fejjel már nem csinálom, rendkívül macerás, nagyon sok munkával jár nőnek lenni. De a fétisek továbbra is izgatnak. És hát, nem ugyanezt csinálja-e egy filmrendező? Felöltöztetem a színészeimet, szerepekbe bújtatom őket, meg persze ruhákba, nőibe, férfibe. Igazi Pygmalion-helyzet. Romain Duris számomra nem színész, hanem színésznő volt ezen a forgatáson.

false

magyarnarancs.hu: Milyennek találta Duris-t mint színésznőt?

FO: Olyan színésznőnek, aki teljesen átadja magát a szerepnek. Romain lubickolt a szerepben és a női ruhákban. Annyira elemében volt, hogy egy kicsit meg is ijedtem. Pedig nem is ő volt az első kiszemeltem David/Virginia szerepére. Még csak nem is a második. Vagy tíz férfiszínészt meghallgattam. Kipróbáltam őket parókával, sminkkel, megnéztem őket nőként.

magyarnarancs.hu: Ki volt az első választása?

FO: Matthias Schoenaerts. De Matthias  megijedt és nemet mondott. Volt, aki azért nem felelt meg, mert a karikatúra felé vitte a figurát, mások egyszerűen kényelmetlenül érezték magukat parókában, sminkkel. Meg hát ott volt a szőrtelenítés is. A borbély költségei külön költségvetési tételt képeztek. Romain viszont mindenkinél jobban akarta a szerepet, és ez az akarás engem is meggyőzött. Még úgy is, hogy tudtam, Romain Duris-ból nem tudunk világszép nőt csinálni. Még az is megfordult a fejemben, hogy egy színésznőt keressek a szerepre. De egy nő férfivá alakítása még ennél is sokkal macerásabb lett volna. Romain lelkesedése nem ismert határokat, és ezt szó szerint értem. Nem csak a forgatáson jelent meg női ruhában, de élesben is kipróbálta magát, kivitte az utcára is az új fazonját.

false

magyarnarancs.hu: A cenzorokkal nem gyűlt meg a baja?

FO: Mi maga, amerikai? Nem, minden simán ment. Franciaországban enyém a végső vágás joga De nem is állt szándékomban sokkolni, azt akartam érzékeltetni, hogy nem olyan nagy ügy, ha egy férfi női ruhába bújik. Vannak persze rázósabb jelenetei a filmnek, ott van például a hullaházi jelenet: vajon mit tesz Romain a halott feleség testével? A producerem, azt hiszem, megijedt egy kicsit, máskülönben nem azt ismételgette volna folyton-folyvást, hogy François, biztos szükségünk van erre a jelenetre? François, nem leszünk meg nélküle? Figyelj, François, minek ez nekünk? Szegény ember, neki sem lehet könnyű. Mivel kulcsfontosságú jelenet volt, benne maradt a filmben. Itt egy férfi, aki szerette és elvesztette a feleségét. Miért ne érinthetné meg a holttestet? Ez azért még nem azt jelenti, hogy szexelni is fog vele. Persze, elég kétértelmű a jelenet, tettem róla, hogy homályban maradjon a hullaházi „randevú” kimenetele. Semmit sem mutatok, de már egy kis sejtetés is sokkoló lehet sokaknak. A nézők sokkal perverzebb dolgokra asszociálnak, mint amit én bármikor is kigondoltam volna.

false

magyarnarancs.hu: És a zuhanyzós jelenet? Arra mit mondott a producere?

FO: Képzelheti! Jött megint a finom győzködéssel. Hát kell ez nekünk? Biztos vagy benne? Nem lehetne-e, hogy mégsem… Mint említettem, Franciaországban enyém a végső vágás joga. Ha szexet akarok mutatni a zuhany alatt, akkor az úgy is lesz. A szex nem a nyálcsorgatásról szól, főleg, hogy egy olyan szexjelenetről van szó, mely csak a főszereplő fantáziájában létezik. Meleg-e Duris figurája, vagy hetero? Leszbikus-e a hősnő, vagy sem? Egy rövidke jelenet, és máris mennyi kérdés vetődik fel az emberben! Az sem biztos, ki kivel van, ki kihez vonzódik, ki kivel szexel.  Jó, azért nem tagadom, hogy igencsak örömteli volt számomra Romain Duris-t és Raphaël Personnaz-t beküldeni a zuhanyba. A rendező a nap 24 órájában a filmjében gondolkodik, de vannak pillanatok, amikor önzőnek kell lenni, ilyen volt a zuhanyjelenet is. Dramaturgiailag fontos volt a zuhany, de nem tagadom, nekem is nagy örömömre szolgált.

magyarnarancs.hu: A filmesek szeretik hangoztatni, hogy mennyire elfogadóak. Ismer olyan kollégát a francia filmiparban, aki híve a cross-dressingnek, és ezt fel is vállalja?

FO: Ed Wood, de ő nem francia volt. Igen, ismerek egy nőt, francia is és a filmiparban dolgozik, de a nevét nem árulhatom el, nincs rá felhatalmazásom. Titok. Találgatni lehet, de nem fogok segíteni.

Az új barátnőt csütörtöktől játsszák a mozik.

Figyelmébe ajánljuk