Film

Tízmaréknyi dollárért

Sofia Coppola: Lopom a sztárom

  • Greff András
  • 2013. augusztus 4.

Film

Kit érdekel a burzsoázia szomorkodása, amikor Nápolyban lopnia kell a zsömlét az aprónépnek - ha jól emlékszem, valami ilyesmit pendített meg egyszer Pasolini az általa egyébként igen nagyra tartott Antonioni munkásságával kapcsolatban. Belegondolni is szörnyű hát, hogy mit írt volna Pier Paolo, ha megéri Sofia Coppola filmjeit.

A híres mozis család legkifinomultabb sarja, egyúttal a hollywoodi nepotizmus két lábon közlekedő sikerterméke (akit 18 éves korában apja, Francis Ford beleszuszakolt a Keresztapa harmadik részébe) ugyanis kizárólag a legfelsőbb osztály hol fiatalabb, hol korosabb tagjainak lelki nyavalyáival foglalkozik - látszólag a régi közhelybe bonyolódva, mely szerint toronyháznyi pénz sem hozhat a Rolex órák mellé árnyalatnyi boldogságot. Becsületére legyen mondva, Sofia Coppola képes volt átlépni ezt az ásatag klisét, és finom kis filmjeiben ahhoz az állításhoz húzódzkodott inkább közel, hogy végeredményben nemcsak a pénz, hanem soha semmi nem tud az embernek permanensen örömet okozni. A szerelmek kihűlnek, a reprezentatív pozíciók megfojtanak, a sikerek pedig a legkevésbé sem képesek kitölteni a lélek mélyén ásítozó, szénfekete űrt, és ha netán abban a hitben ringattuk volna magunkat, hogy legalább a gyerekek védelem alatt állnak, a Coppola lány most tesz róla, hogy újrafogalmazzuk nézeteinket, amikor legelső filmje után tizennégy évvel ismét jól szituált kamaszokra irányítja válságjelzéseket meglátni sosem rest tekintetét.

A Lopom a sztáromban ismét erősek a képek és makulátlanok a zenék, a legérdekesebb mégis inkább az, hogy már-már vér szerinti rokonságra lehet gyanakodni közte és Harmony Korine nemrég bemutatott Spring Breakerse között. Mindkettőben élményszomjas, helyes, de amorális tinik követnek el bűncselekményeket, miközben nagy hangsúly kerül a fotogén ifjú hősök krónikus hedonizmusára. Csak míg a Spring Breakerst egy duzzadó bikiniket tátott szájjal bámuló perverz alak készítette, addig a Lopom a sztáromat Hollywood legcsiszoltabb úrinője: tetszetősebb szakaszain Korine filmje vad volt és mocskos, Sofia Coppoláé viszont áttetszően úszik el az azúrkék medencék felett. Feledhetetlen kalandot mindazonáltal ez sem kínál: a Lopom a sztárom a celebkultúrán felcseperedett generáció mindennapjainak velős tanulságait keresi, de csak egy önmagába zárt, apró mesét fecseg el, amelyben a hülye szülők hülye tinikké nevelt gyermekei elcsórják a hírességek tűsarkúit. A végeredmény így éppen olyan, mint Taissa Farmiga sűrűn mutogatott combja: egyes plánokban tetszetős, nappali fényben azonban felettébb sovány.

A Fórum Hungary filmje

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.