tévésmaci

Teknősroham a Sárréten

  • tévésmaci
  • 2012. július 14.

Film

Amikor Sztupa és Troché a régi ízeket keresték, nem találtak semmit. Pedig majd' lejárták a lábukat, benéztek az összes zugolyba és kihúztak minden fiókot. Bebámultak még a lefüggönyözött ablakokon is, hát még oda, ahonnan valami fény szűrődött.

Sztupa nem volt rest, befigyelt az autók alá, Troché felmászott a létrán, s megjárt minden lépcsőt, fölfelé csakúgy, mint le a szuterénba. Csak nem találták a régi ízeket. Megkóstoltak minden ennivalót, beleittak mindenkinek a poharába, még a levegőbe is bele-beleszippantottak, de nem találták a régi illatokat sem - pedig azokról tudjuk, hogy kéz a kézben járnak az ízekkel. Mégsem adták fel, jártak, keltek, nyomoztak, kutatási ütemtervet készítettek, amit vasfegyelemmel betartottak, de ha úgy kívánta a helyzet, ha az látszott célravezetőnek, gondolkodás nélkül vagy néma egyetértésben fel is rúgták. Egyszer az utcát róva szembejött egy ígéretes nyom, valami furcsa, rosszul öltözött alak képében, aki tettetett közvetlenséggel kérdezte őket, hogy ti vagytok azok, akik azokat a régi izéket keresik? Sztupa először visszahőkölt, de aztán legyőzte benne a sikervágy a személyes szuverenitás máskor oly makacs igényét, s beleegyezően bólintott: nem mintha együtt őriztünk volna libát, de valóban, mi vagyunk. Troché csak nevetett, na, menjen innen azonnal, s máskor ne keverje össze a régi ízeket a régi izékkel. Ezen kicsit összevitatkoztak, mert Sztupa szerint kicsinységek, holmi szőrszálhasogatás miatt nem kellett volna eleve lemondani e mégoly kétes nyomról sem. De Troché addig magyarázta, hogy a könyörtelen pontosság minden kutatás alapja, hogy végül feladta, és új nyomok után vetette magát. Társa is követte példáját, s új és újabb helyeket keresvén fel néztek be ágy alá, palincoltak magas polcokon, s kukkantottak fel antik és modern szekrények tetejére. Csak a régi ízeket nem találták sehol. Lementek vidékre, feljöttek Pestre, visszavették Budát, de semmi. Mi nézzük meg a tévében!

Pénteken (15-én), aki úgy él, hogy hétköznap ebéd idején is filmekkel táplálkozik, negyed kettőkor megnézheti - nyilván sokadszor - Mike Leigh tízből tízes filmjét, a Titkok és hazugságokat a Cinemaxon. S ha már az előfizetés mocsarába tévedtünk, ne álljunk ellen a süllyedésnek: este nyolckor ugyanitt Szenzáció!Billy Wilder filmjében Jack Lemmon és Walter Matthau ökörködnek egy nagyot. 0.55-kor F. Fellini barátocskánk anno a kiskörúti Filmmúzeumban nyomottSatyriconja már csak a tejszínhab a tortán.

Szombaton, ha már szóba jött a Filmmúzeum, a róla elnevezett tévécsatorna este tizenegykor A hal neve: Wandát adja, amit nyilván említés nélkül hagynánk, ha, ha, ha... Ha előtte kilenckor a ViaSat3 nem a Fészkes fenevadakat vetítené, ami ugye ugyanazon trupp második nekirugaszkodása. Szóval előbb az utózmányt, utána az előzményt nézheti a szemfüles zsűri. Én persze kilenctől A dzsentlemanust tolom az RTL Klubon, egyfelől, mert ez a kifinomult jó ízlés legbiztosabb jele, másfelől én is szívesen lennék alsóházi tag névazonosság alapján, mint Eddie Murphy, bár ha tévésmacinak hívnák, neki sem biztos, hogy sikerült volna. Délután negyed ötkor volt a Dunán A máltai sólyom, és fél tizenegy után lesz a Suttogások és sikolyok. Mindezt csupán a közszolgálatiság védelmében mondom, mert ezt figyeljék: az m2-n 13.20-tól A koppányi aga testamentuma megy, 15.55-től újraindul Az öreg bánya titka, miután rögvest hozzálátunk A szeleburdi családhoz. Bár egy újszülöttnek nyilván minden vicc új, de jobb helyeken csak 7 évente porolják le a dolgokat, már az arra érdemeseket. Ennek fényében adekvát lépés aMagas szőke férfi felemás cipőben megtekintése negyed nyolctól a film+-on.

Vasárnap Napozz a Holddal - A Kispálfilm este tizenegy után a Dunán, feltehetően a rajongóknak.

Kedden kilenckor még Anagy balhé a film+-on.

szerdán már csak A vadász éjszakája lenne hátra este nyolckor az MGM-en, tán az egyetlen nem százszor látott és mégis nézhető film a héten, de simán agyonvágja a filléres szinkron, így tévézni felesleges.

Figyelmébe ajánljuk