Újabb siker: egy magyar filmet is jelöltek a diák Oscar-díjra

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 11., 12:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Októberben lehet szurkolni az alkotásnak.

Freund Ádám Földiek című rövidfilmjét is jelölte a diák Oscar-díjra (Student Academy Awards) az Amerikai Filmakadémia a külföldi film kategóriában. Az idén 44. alkalommal kiosztandó diák Oscar hét kategóriájának jelöltjeit magyar idő szerint csütörtök este jelentették be. A külföldi játékfilmek versenyében Freund Ádám Földiek című diplomafilmje is a finalisták között van.

Freund Ádám idén diplomázott Miklauzic Bence és Salamon András film- és televíziórendező osztályában, előtte a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) televíziós műsorkészítő szakon is tanult – írja az MTI. A Földieket Freund Ádám Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen írta, az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt. A film a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam, a CineSuper és az AmegO Film együttműködésében.

A Földiek főszereplője egy 12 éves kisfiú, Ábel (Cservák Zoltán), akinek a családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik.

Cservák Zoltán a filmben

Cservák Zoltán a filmben

 

A filmet idén tavasszal mutatták be a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon (a fesztiválról részletesen is írtunk), amelynek elnyerte a fődíját, a film operatőre, Gyuricza Mátyás pedig az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját is megkapta diák kategóriában. Tavaly Kis Hajni Szép alak című vizsgafilmje hosszú idő után az első magyar jelölt volt a diák Oscaron.

A diák Oscaron a nemzetközi fikciós filmek versenyében három német, valamint egy-egy svájci, holland és brit alkotással versenyez a Földiek. Idén 1573 nevezés érkezett a világ filmes egyetemeiről, minden iskola csak egy-egy alkotást küldhetett kategóriánként. A díjakat október 12-én adják át az akadémia Beverly Hills-i Samuel Goldwyn színházában.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 11., 12:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 vilsi
  vilsi
  2017. augusztus 11., péntek 16:27
  Gyerekmunka? Muszáj a gyerekeket is tönkre tenni? MÜPA: HÁRMAT TESZ BOLDOGTALANNÁ
  „Hiába vagyok én a legjobb táncos a faluban, az ott a tévében jobban tudja. Egyszerre a világelsőkkel kell versenyeznem”. ELSŐ ÁLDOZAT: A néző, akit lebénít a művész virtuozitása és ő maga sem énekelni, sem táncolni nem fog. Csak ül, bámul és hízik. MÁSODIK ÁLDOZAT: Maga a sztár-művész (szórakoztató iparos), aki a kegyetlen konkurenciaharcban elveszíti emberségét. Télen-nyáron, éjjel-nappal csak azzal az eggyel kell foglalkoznia, (gitár, opera, úszás, foci), nehogy kiszorítsák. (Hány sztárt tarthat el hány néző?) Reklámokban adja el magát, mindenütt fölismerik, zaklatják, zsarolják. A homo specialistának magánélete nincs, emberi kapcsolatai bomlanak, időpontokra rohangál, rabbá teszi önmagát. Azon az egyen kívül, semmihez sem ért – pedig, mint minden ember - született polihisztor, de ezt kiöli magából. A világ óriásközpontjai luxus-kultúrpaloták építésében versenyeznek – a vidék kultúrházaiban pedig bálás ruhavásár folyik. HARMADIK ÁLDOZAT: A természet, melyet kifosztanak és beszennyeznek. A szuperprodukciókat óriási anyag- és energia-ráfordítással gyártják, hízik a GDP, dübörög a gazdaság. (A korrupcióval épült MÜPA évi 13 mrd Ft hitel-pénzt emészt föl, 26 eFt/látogató/év, de az is fizeti, aki ott sincs). A színpad egyre pazarabb, kell a látvány, a nézők kényszerítik ki, akik a világ kultúr-világvárosai között röpködnek és a világ legnagyobb drámáját készítik elő: az Armaggedont.
 2. 2 galambocskám
  galambocskám
  2017. augusztus 11., péntek 13:40
  Hajrá.
 3. 1 rworse
  rworse
  2017. augusztus 11., péntek 13:11
  Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...