kertész lesek

A Kert

szerző
kertész lesek
publikálva
2018/17. (04. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Valószínűleg kevés élő ember akad, aki emlékszik még Takács János Thököly út 57/B alatti, Borház nevű vendéglőjére. A főként zuglói közönséget kiszolgáló családi vállalkozás 1948-ban vált az államosítás áldozatává, és mivel népi demokratikus kocsmát vagy éttermet sem nyitottak a helyén, szép lassan feledésbe merült. Szerepét minden bizonnyal a közeli Thököly Vendéglő vette át, az meg annyira bírt alkalmazkodni a korszak követelményeihez, hogy máig is úgy maradt. Arra senki nem gondolhatott, hogy a Borház valaha újjászülethet, arra meg végképp nem, hogy a 21. század második évtizedében. Ne feledjük, az ötvenes-hatvanas években űrkorszakként képzelték el a következő évszázadot.

Nem lett rakétakilövő a Bosnyák téren, de a Borház 68 év utáni feltámadása – A Kert Bisztró néven – legalább akkora meglepetés, mintha lenne. A környék étteremmel, sőt kerthelyiséggel is jól ellátott, az említett Thököly mellett ide sorolhatjuk a Stefánia Palotát, az Aranyhalat és a Csalogatót is. De még így sem tűnik öngyilkos ötletnek a „restauráció”. A felsorolt egységek hosszú-hosszú évek óta csak rutinból teszik a dolgukat, úgyhogy az A Kert hozzájuk képest a megtestesült űrkorszak. Még úgy is, hogy fő vonzereje egyértelműen az a bizonyos igazi kert, ami olyan, mintha a gazdag rokonok hétvégi házában lennénk. Úgy tűnik, ez a családi felállás bejön, szombaton még délutánra is csak foglalással lehet asztalhoz jutni. Ráadásul a felszolgálók lelkesedése is hitelesnek látszik.

A zöldspárgakrémleves (1380 Ft) addig kellemes, amíg a mellékelt spárgadarabokat meg nem kóstoljuk. Ízük nincs, nehezen lehet elrágni őket, és mivel egyáltalán nem hiányolnánk, tényleg csak a pokolba vezető út meg a kikövezés jut az eszünkbe erről. A csirkesupreme, gombák, zöld rizottó nevű étellel (3150 Ft) leginkább az a bajunk, hogy az összetevők nem passzolnak egymáshoz. A csirke is remek és a rizottó is, de így együtt egymás ellenségei. A szűzpecsenye burgonyalángossal és lecsóval (3150 Ft) sokkal békésebb együttműködés, szerencsére az alapokkal sincs semmi gond. És hát az epres túrótortával (1590 Ft) sem lehet különösebb bajunk, méltó zárása a korrekt, bár nem különösebben emlékezetes tavaszi délutánnak.

szerző
kertész lesek
publikálva
2018/17. (04. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
kertész lesek
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...