étel, hordó

Bar Ladino

  • ételhordó
  • 2013. február 9.

Gasztro

Nevükben nyelvjárást használnak, a ladino ugyanis "egy középkorban elszakadt, régies kasztíliai spanyol nyelvváltozat, amely kiűzött zsidó családok ajkán máig fennmaradt".

Ugyanakkor elvétve sem találni Hispánia környékén olyat, aki így beszélne. Az alig több mint százezer ladino nyelvű otthona Kisázsia, ráadásul elég régóta, hisz a török hódoltság idején még Budán is divatban volt. Évszázadok múltán viszont a Dob utcában működő vendéglátóhely (az Akácfa és a Kertész utca között) próbál divatba jönni. Mindennek persze semmi köze a ladinóhoz: a konyha inkább vegyes tüzelésű, esténként meg lemezlovasok fűtik a népet. Mielőtt meglátogattuk, sok jót hallottunk róla, elsősorban a koszt/árfekvés tekintetében.

Délután háromkor a személyzeten kívül nem látni embert. Reméljük, hogy a kiszolgáló hölgyet az érdektelenség zaklatta fel, olyan sértődött arcot vág érkezésünkre, mintha szellemek lennénk: mielőtt az ételre terelnénk a szót, véletlenül meg nem kérdezné, hogy esetleg innánk-e valamit. Végül a napi leves mellett döntünk - hideg vagy meleg szilva -, ám az asztalunkhoz gőzölgő halászlé érkezik. Második nekifutásra már zökkenőmentes a kiszolgálás, sőt a leves (390 Ft) is jó (hidegen), ráadásul a következőnek rendelt töltött káposzta (950 Ft) is várakozáson felüli. Ugyanezt nem mondhatjuk el a meglehetősen neutrális rozmaringos csirkemellről (890 Ft), harminc évvel ezelőtt a Láng Gépgyár étkezdéjében november 6-án szolgáltak fel hasonlót. Most: elmegy.

Ahogy mi két héttel később. Úgy látszik, 2013 udvariasabb kiszolgálással köszöntött a Bar Ladinóra, ami nyilván örömteli fejlemény. Az már bizonyára kevésbé, hogy a maceszgombóclevesből (790 Ft) csak a maceszgombóc hiányzik, a pótlásra percekig várunk, de sebaj, legalább előttünk hűl megfelelő hőfokúra az amúgy átlagos csirkehúsleves. Lencsefőzeléket (990 Ft) muszáj ilyenkor enni, megesszük. Ellenben a dús hátszínsteaket (2190 Ft) ügyesen készítik, bár leheletnyivel lehetne omlósabb.

A gesztenyepüré (490 Ft) viszont szégyen és gyalázat: tejszínhab ágyon két gombóc massza - ilyet az oviban csinálnak a gyerkőcök anyák napjára, s a fele biztosan a kukában köt ki.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.