chili&vanília

Borlotti

Gasztro

Magenta színű cirmos héjával a nyári piac egyik leghívogatóbb zöldsége a fejtőbab. Érthetetlen, hogy a babok miért nem élveznek kiemeltebb figyelmet a magyar konyhában, felhasználásuk köre itthon viszonylag korlátozott, pedig kiváló minőségűek, és számos fajtájuk terem és kapható. A cirmos, friss nyári fejtőbab (a nemzetközi gasztronómia borlotti babnak nevezi) gyönyörű, nem drága, édeskés, lágy íze és krémes állaga miatt pedig nemcsak levesekben, hanem salátákban, egytálételekben is nagyszerű. A friss babot nem szükséges előáztatni, és hamar, kb. 40 perc alatt megpuhul. Az alábbi levesben rögtön háromféle bab jut szerephez: fejtő-, zöld ceruza- és sárga vajbab. Pikáns, ecetes, savanykás leves, amit a sok zöldfűszer tesz még frissebbé. Hús nélkül, vega üzemmódban is működik, de biztos, ami biztos, kevés füstölt sonka vagy tarja nem tesz neki rosszat. Valamelyest csökkent a hőmérséklet, be lehet kapcsolni a tűzhelyeket, ezért a levesért érdemes!

Nyári zöldfűszeres, sokbabos leves

Hozzávalók (6 nagy tányérhoz)

 

40 dkg füstölt parasztsonka vagy tarja, felkockázva

2,5 liter víz

1 hagyma, megpucolva

6 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

só, bors

bő 1 kg fejtőbab (pucolva kb. 35 dkg lesz)

25 dkg zöld ceruzabab

25 dkg sárga vajbab

3 dl tejföl

1 evőkanál étkezési keményítő

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

néhány ág tárkony, finomra aprítva

kb. 3 evőkanál jófajta ecet (pl. fehérbor-, vagy almaecet)

1 teáskanál nádcukor

a tetejére: olívaolaj

 

A sonkát, illetve tarját (lehetőleg hagyományos füstölésű legyen, és hentesnél vegyük) felkockázzuk. Egy nagy lábasban (esetleg kuktában) feltesszük 2,5 liter vízzel főni, hozzáadunk egy egész fej hagymát, hat gerezd fokhagymát (nem szükséges hámozni), két babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, de csak óvatosan, mert a sonka már eleve sós. 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a kifejtett babot, majd további 30 percig főzzük. (Ha kuktában készítjük, akkor összesen kb. 50 perc a főzési idő.) Amikor nagyjából megpuhult a bab, hozzáadjuk a zöld ceruzababot és a sárga vajbabot, mindkettőt előtte megpucoljuk, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Addig főzzük – kb. 15-20 percig –, amíg a zöldbab megpuhul, de még kissé ropogós. A hagymát, fokhagymát, babérlevelet eltávolítjuk. Egy kis edényben kézi habverővel csomómentesre keverjük a tejfölt, hozzámerünk egy keveset a leves főzőlevéből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket, majd az egészet visszaöntjük a lábasba. Az étkezési keményítőt egy kis tálkában külön kikeverjük némi vízzel, majd ezt hozzáadjuk a leveshez, és néhány percig keverjük, hogy kissé besűrűsödjön. Semmiképpen se forraljuk már a levest. A kész levest kissé lehűtjük, ekkor ízesítjük be az ecettel, cukorral, végül beleszórjuk az egészen finomra aprított zöldfűszereket. Langyosan is nagyon finom, de lehűtve a legfinomabb. Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk néhány csepp jófajta olívaolajjal, nagyon sokat dob rajta.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.