chili&vanília

Cékla, lencse, ősz

Gasztro

Amikor sült cékla készül a háznál, mindig több gumót teszek a tepsire, mint amennyire az adott ételhez szükség lesz. Ennek több oka van: egyrészt pontosan tudom, hogy amikor megsül, akkor egy-kettő, azon nyomban úgy, ahogy van, kevés olívaolajjal meglocsolva, durva szemű sóval meghintve, esetleg hideg tejfölbe mártogatva elfogy. Másrészt megsütve, alufóliába csomagolva, néhány napig problémamentesen eláll a hűtőben, így kedvtől függően lehet belőle később saláta, püré vagy akár leves. Ha pedig friss kenyeret megkenünk kiváló minőségű, hideg vajjal, ráhelyezünk néhány szelet sült céklát és megsózzuk, az maga a kulináris tökély. A cékla is a zöldségek azon csapatába tartozik, amelyek sütve egészen önálló éle­tet kezdenek élni: ízét össze sem lehet hasonlítani főzött állapotú önmagával. Intenzívre, édesre sül, teljesen elveszíti földes jellegét, ami miatt sokan nem kedvelik.

A céklagumókat megmossuk, megszárítjuk, egyenként (vagy ha kicsik, kettesével) alufóliába csomagoljuk őket, előtte némi olívaolajat locsolunk rájuk. 200 fokon bő 1 órán át sütjük (sütőtől, céklától és méretétől függően ez lehet valamivel kevesebb vagy több). Amikor megsült, a héja gyönyörűen lejön. A cékla szuperegészséges, gyógyító, méregtelenítő hatású, tele van rostokkal és vitaminokkal (C-vitamin, kálium, folsav), és nagyon alacsony a kalóriatartalma. Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem! Íme, céklás lencseleves, csípős húsgombóccal.

 

Céklás lencseleves csípős húsgombóccal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

20 dkg lencse, beáztatva

3 cékla, megsütve

3 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 szárzeller, vékonyra karikázva

4 dl tejföl

1 csokor kapor

1 citrom leve

Húsgombóc:

30 dkg darált pulykahús

1 tojás

1 kis gerezd fokhagyma, reszelve

cayenne-i bors

olaj

 

Előző nap háromszoros mennyiségű hideg vízbe áztatjuk a lencsét, valamint megsütjük a céklát (egyenként, héjastul alufóliába csomagoljuk, előtte pár csepp olívaolajat és csipet sót teszünk rá), majd 200 fokos sütőben – a cékla méretétől függően – kb. 1,5 óra alatt puhára sütjük. Amikor kissé kihűlt, lehúzzuk a héját, és felkockázzuk. Másnap egy nagy lábasban az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a szárzellert. Hozzáadjuk a lencsét, és felöntjük 2 liter vízzel. 45 perc alatt puhára főzzük, ekkor hozzáadjuk a felkockázott sült céklát, amely azonnal beszínezi a levest. Sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a húsgombócokat: összekeverjük a darált húst a tojással és a fűszerekkel. Diónyi gombócokat formázunk, és kb. 10 perc alatt ezeket is belefőzzük a levesbe. A tejfölt simára keverjük egy-két merőkanálnyi forró levessel és a finomra aprított kaporral, majd visszaöntjük a levesbe. Levesszük a tűzről, a citromlevet ekkor adjuk csak hozzá. Ez a leves másnap még finomabb.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk