chili&vanília

Forró, krémes, leves

Gasztro

Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem: íme, a fűszeres, csirkés krémleves. Fűszeres alapon induló húsleves (csirkecombból), amit utána teljesen le kell turmixolni. Az angolszász kultúrában jellegzetes leves (különösen Amerika déli államaiban), de francia sörözőkben is előfordul, olyan, mint egy húsleves, egy vadas és egy curry keveréke (utóbbira ráerősít, ha nem tejszínt, hanem kókusztejet használunk).

A lényege a tetején van. Minden krémlevesnek jót tesz, ha a tetejére olyan kiegészítők kerülnek, amelyek változatossá teszik, minden egyes kanálba kis izgalmat és meglepetést hoznak, és megtörik a leves egyhangú ízét. Ha ez a dolog még ropogós is, annál jobb. A zöldfűszeren és a csilipelyhen kívül erre a levesre egyrészt pirított kesudió (vagy más mag) kerül, másrészt ropogós hagyma. Utóbbit készen is lehet kapni. Természetesen házilag is el lehet készíteni (a hagymát összeforgatjuk kevés liszttel és/vagy étkezési keményítővel), azonban elég nagy mennyiséget kell kisütni ahhoz, hogy egy nagyobb adag jöjjön ki. Arról nem is beszélve, hogy kinek van kedve órákon át forró olajban sütögetni bármit is? A levesre rászórva mindenesetre nagyszerű.

Fűszeres, csirkés krémleves kesudióval és ropogós hagymával

false

Hozzávalók (6 adag)

2 evőkanál olaj

1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál őrölt római kömény

1 rúd fahéj

2 liter víz

5 cm friss gyömbér, felkarikázva

fél kg csirkecomb

só, bors

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

2 dl tejszín (vagy kókusztej)

fél citrom leve

Tálaláshoz:

10 dkg pirított kesudió

10 dkg ropogós hagyma (készen kapható)

friss koriander vagy petrezselyem

csilipehely

Egy nagy lábasban üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel. A vízbe dobjuk a felkarikázott gyömbért (nem kell meghámozni). Beletesszük a csirkecombokat (lehet pl. csak felső comb), a sárgarépát és a gyökeret, sózzuk, borsozzuk. Kb. 50 percig főzzük, amíg a csirke teljesen megpuhul. A főtt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, és a húst lefejtjük a csontról. Turmixgépbe tesszük az összes hozzávalót (a gyömbérkarikát és az egész fahéjrudat eltávolítjuk). Teljesen simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt (vagy kókusztejet) és a citromlevet. Tálaláskor mindenki ízlés szerint friss koriandert, durvára vágott pirított kesudiót és ropogós hagymát szór magának a levesre.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.