chili&vanília

Főzelékmánia

Gasztro

Főzelékmániám szűnni nem akar. Kétségtelenül ez az egyik kedvenc magyar fogásom, heteket simán végigcsinálnék úgy, hogy csak főzeléket főzöm és eszem. De nem ám a csirizes, menzai változatokat, hanem az újfajta, korszerűbb, zöldségközpontú, fűszerekkel és zöldekkel tarkított, pikáns verziókat.

Közösségi főzelékmaratont vizionálok, ki van benne? Ilyenkor, júniustól ráadásul egy percig sem kell gondolkozni, miből főzze az ember, a piaci kínálat adja magát. Újkrumpli, zöldborsó, új káposzta, zsenge sárgarépa, zöldbab, végre tök és még sorolhatnám. A spárga már a végét járja, legyen ez az idei spárgabúcsúztató recept! Mindkét fajtát - a fehéret és a zöldet is - lehet használni ehhez az üde főzelékhez, talán fehérből még finomabb, zöldből viszont hamarabb elkészül, vegyesen a legmutatósabb. Tíz perc alatt kész is, hidegen, melegen egyaránt remek. Lehet köret húsok vagy halak mellé, kiváló pl. tükör- vagy buggyantott tojással, de magában is csodás. Ha nincs mellé semmi, akkor az alábbi mennyiség 2 kiadós adagot eredményez. Ha van idejük, főzzenek hozzá egy gyors alaplevet, ha nincs, vízzel is megteszi! Pár csepp olívaolaj pedig minden főzeléket rettenetesen feldob!

Kapros-citromos spárgafőzelék

Hozzávalók (2-4 adag)

2 csomag (1 kg) jó minőségű fehér spárga

(meghámozva, tisztítva kb. 70 dkg)

4 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves (vagy víz)

só, bors

csipetnyi cukor

pár csepp citrom

2 dl tejszín

1 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

(vagy pl. rizsliszt)

1 citrom reszelt héja

fél csokor kapor, finomra aprítva

fél csokor snidling, finomra aprítva

Tálaláshoz: olívaolaj, csilipehely

A spárgát meghámozzuk, ha szükséges, alsó, fásabb részét eltávolítjuk, majd felkarikázzuk. A csúcsokat félretesszük, a többit feltesszük főni az alaplében (vagy vízben), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet cukrot és pár csepp citromlevet. Fedő alatt, kb. 10 perc alatt vajpuhára főzzük. A főzési idő hossza a spárga minőségétől/vastagságától függ, egy vékonyabb spárga 5 perc alatt megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a spárgacsúcsokat, ezzel is pár percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és pár kanál főzővízzel. A spárgához adjuk, és pár percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a finomra aprított kaprot és petrezselymet. Ízlés szerint igazítjuk az ízeket még pár csepp citromlével, és/vagy pici cukorral. Tálaláskor olívaolajat locsolunk rá, és csilipelyhet szórunk rá. Hidegen és melegen is nagyon finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk