chili&vanília

Koronázási csirke

Gasztro

"Életemben először 1985-86 körül jártam Londonban, akkor rögtön két hetet töltöttem ott. A patinás Dolphin Square Apartment-ben laktam, rögtön szemben a szállásommal volt egy Sainsbury's csemegeüzlet, onnan vittem magammal fel az apartmanomba minden este vacsorát - kezdi a történetet Csaba, a rettegett étteremkritikus.

Mindig valami mást és mást szerettem volna megkóstolni, főleg olyanokat, amivel itthon akkortájt nemigen lehetett találkozni. Pálcikás báránybordát, garnélát, indiai csirkét - sorolja lelkesen. - A koronázási csirkét is kinéztem, de mivel nem ismertem ezt az ételt, csak azt láttam, hogy egy mártásos csirke, fogtam magam, és felmelegítettem. A majonézes-currys öntetes csirkét. Természetesen valami rettenetes lett, utáltam, utána húsz évig rá se néztem - idézi fel a gasztronómiai emléket. - Aztán később valahol láttam, hogy ez valójában egy hideg csirkesaláta, és adtam neki még egy esélyt - hidegen. Kiderült, hogy a világ egyik legfinomabb étele, azóta is az egyik kedvencem" - fejezi be, miközben fejben rögtön meg is főzzük. A koronázási csirkesaláta, vagyis "Coronation chicken" klasszikus brit étel, itthon kevéssé ismert. A fogást II. Erzsébet koronázási ünnepségére készítették először, 1953-ban, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Az alapreceptet mindenfélével lehet variálni: adhatunk hozzá csilit, felkockázott friss mangót, pirított mandulát, mazsolát. A nagyszerű receptért hálás köszönet Harmath Csabának.

Mangós-currys csirkesaláta

(Coronation chicken)

Hozzávalók (2 kis adag)

3 dl leszűrt húsleves vagy alaplé

1 db csirkemellfilé (kb. 35 dkg, lehetőség szerint

jóízű tanyasi csirke)

3 púpozott evőkanál majonéz

1 evőkanál tejföl vagy joghurt

2 evőkanál mangóchutney (készen kapható)

1 evőkanál currypor

2 zöldcitrom reszelt héja és leve

só, bors

A csirkemellet kíméletesen megfőzzük, posírozzuk: kb. 3 dl húslevest vagy bármilyen alaplevet gyöngyöző forrásig melegítünk, belehelyezzük a csirkemellfilét, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 7-8 percig főzzük. A lében hagyjuk kihűlni, hogy ne száradjon ki, ízes, szaftos maradjon. Felkockázzuk. Az öntethez összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mangó chutney-t, a curryt, a zöldcitrom reszelt héját és levét, végül sózzuk, borsozzuk. Öszszeforgatjuk a csirkével. Akkor a legfinomabb, ha egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Hidegen tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk