chili&vanília

Őszi cobbler

Gasztro

Az ún. cobbler az egyik legnépszerűbb amerikai desszert, a gyümölcsös pite amolyan lusta változata. A morzsás sütemények népes családjának tagja, ezek sajátos jegyét viseli: nincs gyúrás, nincs nyújtás, az omlós tészta csak úgy, lazán a gyümölcsök tetejére kerül.

Míg a "crumble" esetében hanyagul rászórva, addig a cobblernél sűrű tésztából kevert korongok formájában. Az Egyesült Államokban vidéktől függően több különböző változata ismert: akad, amelyet serpenyőben főznek, van, ahol a tésztát a gyümölcsökhöz keverik, másutt a ropogósra sült tésztát a szirupos töltelékbe forgatják. A déli államokban többnyire egyfajta gyümölccsel készítik, leggyakrabban szederrel, áfonyával vagy őszibarackkal. Készülhet sós változata is, zöldséges vagy húsos raguk, pörköltfélék tetejére kerül ilyen esetben a tészta, amit sósra ízesítünk, pl. reszelt sajttal, zöldfűszerekkel. Az egyik legkényelmesebb desszert, őszi kiadása most almával, körtével, gyömbérrel és aszalt tőzegáfonyával készül. Mellé vaníliasodó jár.

false

 

Gyömbéres almacobbler vaníliasodóval

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg savanykás alma (kb. 4 db), meghámozva, felkockázva

2 körte, felkockázva

fél citrom leve

5 dkg finomítatlan nádcukor vagy barna cukor

4 cm friss gyömbér, lereszelve

2 evőkanál étkezési keményítő

5 dkg aszalt tőzegáfonya

Tészta:

12,5 dkg olvasztott vaj (+ 2,5 dkg az edény kivajazásához)

8 dkg nádcukor

15 dkg teljes kiőrlésű liszt

2 teáskanál sütőpor

csipet só

Vaníliasodó:

4 dl tej

4 tojás sárgája

4 dkg cukor

csipetnyi só

fél vaníliarúd magjai

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 2 dkg vajjal kivajazunk egy hőálló tálat, például jénait vagy akár tepsit. Készíthetjük egy nagy adagként vagy személyenként, egyadagos kiszerelésben, például szuflétálkákban. Előkészítjük a gyümölcsöket: az almát és a körtét meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd felkockázzuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, a friss, reszelt gyömbért, összekeverjük az étkezési keményítővel, végül hozzáforgatjuk az aszalt áfonyát is. A kivajazott hőálló tálba halmozzuk. Elkészítjük a tésztát: az olvasztott vajhoz keverjük a cukrot, hogy kissé elolvadjon, majd hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és egy csipetnyi sót. Egyenletesen elkeverjük. Evőkanál segítségével nyolc gombócot adagolunk, nedves kézzel ezekből kb. 5 cm átmérőjű korongokat formázunk, majd ráültetjük őket a gyümölcsök tetejére. 30 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínűre pirul, alatta a gyümölcsök pedig puhára, szirupos-levesre sülnek. Miközben sül a cobbler, elkészítjük a vaníliasodót: a tejet forráspontig melegítjük. Közben a négy tojássárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Lassan hozzáadjuk a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodó állagúra főzzük. A desszertet a langyos vaníliasodóval, fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk