chili&vanília

Pain d'épices

Gasztro

Bemutatom a franciák egyik legbriliánsabb találmányát: pain d'épices, vagyis fűszeres kenyér. A klasszikus péksütemény valahol félúton helyezkedik el egy puha mézeskalács és egy rozsos kenyér között, funkcióját tekintve is sokoldalú, hiszen nemcsak lekvárokkal kínálják, hanem libamájpástétommal is.

Az eredeti változata rozsliszttel készült, érdemes ma is ezzel sütni (esetleg teljes kiőrlésű liszttel helyettesíthető). Már 16. századi források is említik, reimsi specialitásként. Rozsliszt, méz, fűszerek - ezek az alkotóelemei az eredeti leírások szerint - a méz karakteres, sötét hajdinaméz, a liszt rozsból van. A fűszeres kenyér készítőit már korán külön kezelik a cukrászoktól és pékektől, saját céhük is van. A reimsi után a dijoni és az elzászi válik híressé. Sokáig kovásszal (de kelesztés nélkül) készült, csak a 19. században váltotta ezt a sütőpor, illetve a szódabikarbóna. Általában gyümölcskenyérformában sütve árulják, de többször látni nagyobb négyzet alakban is. Karácsonykor gyakran asztalra kerül, ugyanis rendkívül elegáns és különleges például liba- vagy más minőségi májpástétommal, illetve egyszerűen egy szelet libamájjal. Számos előnye közül az egyik, hogy fóliába csomagolva remekül eláll akár hetekig is, úgyhogy már most elő lehet készíteni az ünnepekre. A sülő méz és a fűszerkeverék miatt a lakásban csodás illat fog terjengeni. A méz lehetőség szerint legyen semleges, de jó minőségű, a fűszerkeverék pedig jófajta vagy házi. Az eredeti változatban ánizs is szokott lenni, de mivel sokan nem kedvelik, az alább ajánlottból kimarad. Voilà.

Francia mézes-fűszeres kenyér

false

Hozzávalók (16 szelethez)

12,5 dkg fehér liszt

12,5 dkg rozsliszt

1 evőkanál szódabikarbóna

1 kávéskanál só

1 tekerésnyi frissen őrölt bors

1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

2 dl tej

30 dkg méz

1 narancs reszelt héja

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy keverőtálban összekeverjük a fehér lisztet és a rozslisztet (helyette használhatunk teljes kiőrlésűt is). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót, borsot és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Egy kis lábosban felforrósítjuk a tejet, majd beleöntjük a mézet, és addig keverjük, amíg a méz teljesen felolvad benne. A liszthez adjuk a mézes tejet, egy narancs reszelt héját, majd elektromos kézi keverővel simára keverjük a masszát. Sütőpapírral kibélelünk egy gyümölcskenyérformát, kissé kiolajozzuk. Beleöntjük a tésztát. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ekkor csökkentjük a hőfokot 150 fokra, és további 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: amikor egy hústű vagy hurkapálca szárazon jön ki a közepéből, akkor megsült. Szeletelés előtt teljesen lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk