chili&vanília

Pasta e fagioli: tésztás bab

Gasztro

Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás bab. A rusztikus, sűrű egytálétel - állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék között - egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban akad.

Mégis elsősorban a középső régiókban - Toscanában, Umbriában, Abruzzóban a legjellemzőbb. Mindenki, mindenhol főzi, éppen ezért ahány ház és ahány család, annyi recept. Paradicsommal vagy a nélkül - ebből például komoly viták robbanhatnak ki. De falunként eltérő a fűszerezés, a tészta fajtája, a bab típusa (nagyon finom pl. csicseriborsóval is). Halkan megjegyzem, hogy bár olasz ételként tálalva sokkal romantikusabb, azért a magyar konyhában is simán elmenne, a cigány konyhában a tésztás bab az egyik leggyakoribb fogás. ("Olyan lecsósan, szaftosan készítik, házi készítésű tészta adja az alapját" - írják például A masina című bódvalenkei szociogasztronómiai kiadványban.)

Ez a rusztikus, laktató és pompás egytálétel akár a maradék hűvösebb napokon, akár a tavaszi, nyári bográcsozásokkor garantált siker. A tészta lehet itthon ritkán kapható, de jópofa gyűrűtészta (ditali) vagy fusilli, szarvacska vagy akár megtört lebbencs-, csuszatészta, a lényeg, hogy apró, falatnyi legyen. Ha a tészta már megfőtt benne, akkor azonnal fogyasztani kell, később a tészta magába szívja a levet és az étel egyre sűrűbb lesz. Ha előre szeretnénk vele készülni, akkor a babos sűrű levest megfőzhetjük előre, a tésztát pedig csak fogyasztás előtt főzzük bele.


 

Olasz tésztás, babos egytálétel (Pasta e fagioli)

Hozzávalók (6-8 adag)

1 dl olívaolaj

2 hagyma, finomra aprítva

2 szárzeller, finomra kockázva

8 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 doboz (400 g) konzerv hámozott paradicsom

50 dkg szárazbab (előző éjszakára beáztatva)

2 ág friss kakukkfű

1 ág friss rozmaring

só, bors

40 dkg rövid tészta (pl. ditali, fusilli vagy

szarvacska)

Tálaláshoz olívaolaj, parmezán

Egy nagy lábasban az olívaolajhoz adjuk a finomra aprított hagymát, szárzellert, fokhagymát. Picit megsózzuk, majd néhány perc alatt üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a konzerv hámozott paradicsomot (nyáron meghámozott, kimagozott friss paradicsomot), majd a leszűrt babot, amelyet előző éjszaka hideg vízbe áztattunk. Felöntjük kb. 2 liter vízzel (vagy akár füstölt csülök vagy húsvéti sonka főzése után maradt főzővízzel). Beletesszük a kakukkfüvet és a rozmaringot. Ilyenkor nem szabad sózni, különben kemény lesz a bab, majd csak a főzési idő vége felé. Közepes lángon bő egy óráig főzzük, amíg a bab megpuhul (a főzési idő a bab fajtájától függ). Amikor megfőtt, sózzuk. A babból kiveszünk kb. két merőkanálnyit, és ezt botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a levesbe, ezzel is sűrítjük kicsit. Beletesszük a 40 dkg száraz tésztát, és 15 perc alatt készre főzzük. Én pár csepp tabasco szószt is szoktam hozzá tenni, hogy kissé csípős legyen. Jó minőségű olívaolajjal és sok reszelt parmezánnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk