chili&vanília

Csilis pácolt citrom

Gasztro

A sóban pácolt citrom a marokkói konyha egyik alappillére. Az egész citromot hosszában bemetszik, megtöltik durva szemű sóval, szorosan üvegbe zárják, citromlevet adnak hozzá, majd hetekig állni hagyják.

Savanyúság lesz belőle, amelynek csak a megpuhult, pikáns héját használják, a citrom húsát nem. A hagyományos, klasszikus változat elkészítése nagyon egyszerű, Segal Viktor séf receptje szerint mindössze 4 citrom, fél kiló só, és legalább két hét türelem szükséges hozzá. Az alább bemutatott fűszeres, csilis változattal a jeruzsálemi piacon, a Mahane Yehudán találkoztam először.Gyorsan ki is kérdeztem néhány háziasszonyt, hogy mihez adják, azt állítják, mindenbe használják, amolyan izgalmas kiegészítőként, ám tonhalas szendvicsben a legzseniálisabb. Összetett, pikáns, sós, csípős, savanyú egyszerre, a magam részéről teljesen rákattantam. Fontos, hogy a citrom kezeletlen legyen, mivel a héját is fogyasztjuk (kezeletlen citrom bio-, illetve delikateszüzletekben kapható). Izraeli utazásom során velem tartott a kortárs izraeli gasztronómia bibliája:Yotam Ottolenghi Jerusalem című könyve, amely számomra a tavalyi év szakácskönyve. Ebben bukkantam rá a csilis, fűszeres verzió receptjére, amelyet némileg módosítottam. Ez ráadásul egy gyorsított változat - kinek van türelme egy hónapot várni? Számos fogást feldob: halas ételeket (pl. egész pisztráng hasába töltve, megsütve), szendvicseket, salátákat. De ugyanilyen finom darálva, fűszervajba keverve, mártogatósokba, olajbogyókrémbe kockázva vagy akár sült csirkére kenve (pürésítve, amolyan pácként).


 

Csilis pácolt citrom

Hozzávalók (1 üveg)

1 teáskanál csípős paprikakrém (pl. Tabasco

vagy friss csili kimagozva, finomra aprítva)

3 evőkanál citromlé (1 citrom)

3,5 dkg cukor

fél evőkanál só

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál őrölt pirospaprika

fél teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál kurkuma

3 kezeletlen citrom

Összekeverjük a csiliszószt a citromlével, hozzáadjuk a cukrot, sót, reszelt fokhagymát és a fűszereket. A citromokat hosszában félbevágjuk, vékony félholdakra szeleteljük, a magokat eltávolítjuk. A fűszeres pácba forgatjuk, alaposan, hogy mindenütt befedje. Egy éjszakát lefedve állni hagyjuk. Sterilizált üvegbe töltjük, így két hétig eláll.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk