chili&vanília

Csirke, sárgarépa, mandula

Gasztro

Fűszerek, lassúság, vaskos, gyakran mázas cserépedény, sűrű szósz – ez jellemzi a klasszikus észak-afrikai fogást, a tagine-t. A tagine egyrészt magának a kúpos fedelű, széles, kerek edénynek a neve, másrészt az egytálételnek, ami benne fő. Alacsony hő­fokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, amelynek ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is. Rengeteg hagyma és fűszerek (például fahéj, kurkuma, édesköménymag) alkotják a mártást, amelyben omlósra párolódik a hús vagy egyéb alapanyag. A magas fedőnek köszönhetően az étel a saját, visszacsapódó gőzében puhul meg, nem szükséges sok folyadékot vagy vizet hozzáadni, ami sivatagközeli, korlátozott vízellátású vidékeken fontos szempont volt. Egyik leghíresebb változata az olívabogyós, citromos csirketagine (djej emshmel), de gyakran készül aszalt gyümölcsökkel (pl. sárgabarackkal), olajos magvakkal is.

Ez ihlette az alább ajánlott, sárgarépás, mandulás, mazsolás, csirkés egytálételt, amelyben a zsenge (piacokon egyre gyakrabban kapható színes) sárgarépa a főszereplő. Ez a verzió amolyan gyorsított, városi kiadás – az ízek így is benne vannak. Köretnek bulgur vagy rizs illik hozzá, de jó szívvel ajánlom mellé a szuperegészséges quinoát is (bioboltokban kapható, magas fehérje- és rosttartalmú, perui származású, gluténmentes gabonaféle).

 

Sárgarépás, fűszeres csirkecomb mazsolával és mandulával

Hozzávalók (4 adag)

 

8 felső csirkecomb

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

4 dkg vaj

2 csokor újhagyma vékonyra karikázva

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál currypor

4 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

3 szelet friss gyömbér

10 dkg aranymazsola

10 dkg hámozott mandula

2 csokor zsenge sárgarépa vastagabb

karikákra szeletelve

(ha van: egy csipet sáfrány)

1 evőkanál méz

1 csokor petrezselyem finomra aprítva

A csirkecombokat konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, majd mindkét oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat, majd a csirkét mindkét oldalán kissé megpirítjuk. Kivesszük egy tányérra, és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a felkarikázott újhagymát, néhány percig dinszteljük, majd hozzáadjuk az összes fűszert: a római köményt, a curryt, a szegfűszeget, a fahéjat és a gyömbért, és néhány másodpercig kevergetjük. Visszatesszük a hagymás alapba az előpirított csirkecombokat, hozzáadjuk a mazsolát és a mandulát, majd felöntjük 8 dl vízzel vagy alaplével. Fedő alatt 20 percig főzzük, amíg a csirke majdnem teljesen megpuhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott sárgarépát (és ha használunk, az egy teáskanál forró vízben feloldott sáfrányt). Kb. 10-15 percig főzzük, amíg a sárgarépa is megpuhul, de nem fő szét, kicsit roppanós marad. A főzési idő végére a csirke is teljesen puha lesz. Amikor elkészül, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mézet. Ha szeretnénk, hogy a csirke bőre kissé megpiruljon, az egészet betehetjük a grillbe kb. 5 percre (ha olyan edényünk van, amit be lehet tenni a forró sütőbe). Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk