chili&vanília

Csúsztatott palacsinta

Gasztro

Azon gyerekkori ételek között, amelyekre a legszívesebben emlékszem vissza, a csúsztatott palacsinta az elsők között szerepel. Holott kénytelen voltam arra a meglepő következtetésre jutni, hogy semmiféle vizuális és konkrét élményem nincs róla, fogalmam sincs, ki és mikor sütött nekem ilyet.

Tiszta rejtély az egész, akinek elloptam a konyhai emlékeit, jelentkezzen értük! A csúsztatott palacsinta kifejezetten nosztalgiázós édesség, talán némi retró fűszerezéssel. Pedig az egyik legfinomabb magyar desszert, a nemzetközi gasztronómiában nemigen találkoztam vele. Az alábbi recept jó kiindulási alap, a palacsintákat én vaníliás cukorral és pirított mogyoróval rétegezem, de a baracklekvártól a mákig sok minden kerülhet bele, hangulattól és alkalomtól függően. Mit ne mondjak, elég kiadós, tízen is simán jóllaknak belőle. Lágyra felvert tejszínhab, vaníliafagylalt, vaníliasodó vagy a törököknél kapható kaymak (sűrű tejszín) nagyon jól passzol hozzá. Születésnapi tortának is megteszi.

Mogyorós-vaníliás csúsztatott palacsinta

 


Hozzávalók (8 szelet)

 

3 tojás, szétválasztva

6+2 dkg kristálycukor

csipet só

3 dl tej

20 dkg liszt

0,5 narancs reszelt héja

0,5 citrom reszelt héja

opcionális: 1 evőkanál narancslikőr

vagy narancsvirágvíz

10 dkg porcukor

1 vanília kikapart magja

15 pirított török mogyoró, durvára vágva

1 evőkanál puha vaj a sütőforma kikenéséhez

A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük 6 dkg cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a tejet, elkeverjük. Hozzákeverjük a lisztet és csomómentesre keverjük. Belekeverjük a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint - ha használunk - narancslikőrt vagy narancsvirágvizet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a 2 dkg cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor közepesen kemény. A habot óvatosan összeforgatjuk a tojásos-lisztes masszával. Két tálkában kikészítjük a vaníliás porcukrot (a cukorhoz keverjük a vaníliarúd kikapart magjait) és a durvára tört, pirított török mogyorót. (Ha nem pirított, zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítjuk.) A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Előkészítünk és kivajazunk egy 18 cm átmérőjű jénait vagy tortaformát (vagy nagyjából akkorát, amekkora a palacsintasütőnk). Palacsintasütőben kevés olajat forrósítunk, majd egy-egy merőkanálnyi tésztából, alacsony lángon 8 darab palacsintát sütünk, úgy, hogy a palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg. Ez a tészta sűrűbb a hagyományos palacsintatésztánál, nehezebben oszlik el, a merőkanál hátával kicsit segíthetünk szétteríteni. Akkor van kész, amikor a teteje már nem folyós, kissé megszilárdult, de még krémes, és lyukacsos. A palacsintákat a kivajazott formába tesszük, sületlen felükkel felfelé, és a rétegek közé 1-1 evőkanál vaníliás porcukrot, valamint pirított török mogyorót szórunk. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítjuk a rétegekre. Tortalapáttal vagy spatulával kissé lenyomkodjuk, hogy összeálljon. Sütőbe tesszük, és alufóliával letakarva, kb. 15 perc alatt összesütjük. Kiborítjuk, és porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk