chili&vanília

Eperlekvár

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/21. (05. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor az ember házi eperlekvárral tölti meg a palacsintát, vagy házi dzsemmel pöttyinti meg a joghurtot. Az otthoni befőzés a tartósítás és gazdaságosság mellett manapság több más szempont miatt is egyre népszerűbb: például magunk tudjuk szabályozni a cukortartalmat, a fűszerezést, és kedvünkre kísérletezgethetünk. A befőzés célja, hogy az adott gyümölcsöt/

zöldséget a legjobb pillanatában zárja üvegbe. Jó minőségű, érett, illatos alapanyagot válasszunk, ami éppen akkor jár szezonja csúcsán. A hetekben jöhet az eper. A cukor biztosítja a lekvárok tartósságát és sűrűségét, így annak használata elhagyhatatlan, a mennyiséggel természetesen lehet variálni. A lekvárokhoz, befőttekhez mindig érdemes citromot adni, mert egyrészt kiemeli a gyümölcsök zamatát, másrészt pektintartalmával segíti a sűrűsödést. A befőtteket teljesen csírátlanított, sterilizált üvegekbe kell tölteni, így maradnak valóban akár egy évig is fogyaszthatóak. A legegyszerűbb dolga annak van, akinek van a háztartásában mosogatógép, így egyszerűen csak végig kell futtatni az üvegeket (és a fedőket!) a legerősebb programon. Egyéb esetben az üvegeket vagy forró, mosószeres vízzel elmossuk, vagy forrásban levő vízbe tesszük, majd 110 fokra állított sütőben 10 perc alatt megszárítjuk. A lekvárt forró, de teljesen száraz üvegbe töltjük. Aki gyakran főz lekvárokat, befőtteket, annak érdemes beszereznie egy cukorfokmérőt. Ha nincs ilyenünk, a lekvár sűrűségét legkönnyebben úgy tudjuk ellenőrizni, ha egy kanállal kiveszünk a lekvárból egy keveset, és egy kistányérra pöttyintjük. Ha elkezd dermedni és a kanalat is bevonja, akkor jó. A kész lekvárokat mindig sterilizált üvegbe töltjük, rácsavarjuk a fedelét, az üveget fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk 10 percig, majd száraz dunsztban, lassan kihűtjük. Ehhez érdemes egy nagy dobozba vagy ládába tenni párnákat, plédeket, ebbe ágyazzuk az üvegeket, így a kihűlésük akár egy napig is eltarthat.

 

A legfinomabb eperlekvár

Hozzávalók (4 db 3 dl-es üveghez)

 

2 kg érett eper

20 + 30 dkg pektines befőzőcukor

2 citrom leve

 

1. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk (a kisebb eperszemeket félbe, a nagyobbakat negyedekbe).

2. Egy nagy, tiszta tálba tesszük a gyümölcsöt, és megszórjuk 20 dkg cukorral. Lefedjük, majd legalább 2 órát, de inkább egy egész éjszakát állni hagyjuk, hogy az eper szirupos levet engedjen.

3. Lábasba tesszük a szirupos epret és a másik adag (zselésítő) cukrot, majd felforraljuk. Szűrőkanál segítségével leszedjük a tetején keletkező habot.

4. Tíz percig főzzük. Kiskanálnyit kiveszünk, tányérra tesszük, és néhány percig állni hagyjuk. Ha elkezd dermedni és a kanalat is bevonja, akkor jó. (A lekvár a hűlés során még tovább sűrűsödik, úgyhogy nem baj, ha hígnak látjuk.)

5. Sterilizált üvegbe töltjük, rácsavarjuk a fedelét, az üveget fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk 10 percig, majd száraz dunsztban, lassan kihűtjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

szerző
chili&vanília
publikálva
2018/21. (05. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...