Ring

  • ételhordó
  • 2010. január 7.

Gasztro

Egy ilyen név az Andrássy úton, nem messze az Operától egyértelmű asszociációval jár, ám aki valaha is felkereste a kilencvenes évek elején létesült tipikus másodosztályú "sörbárt", az Wagner helyett inkább a szorítóra gondolt. Nem mondhatnánk, hogy a Ring rossz hírű hely lett volna, sokkal inkább átlagos, de ahogy az elmúlt 10-15 évben a sugárútra rátelepedett a luxus, úgy tűnik, kezdett kényelmetlenné válni.

Tavalyelőtti megszűnését/átalakítását nem kísérte ugyan harsány jajveszékelés, mint a közeli és "szintén zenész" Tokaji borozóét, de miért is kísérte volna? A Ring sohasem volt akkora szám.

Meg aztán nem is lett vége, bár a nevén kívül mindent megváltoztattak. "Ezzel az új megjelenési formával a régi tulajdonosi duó a fiatalságnak, az új trendnek, a korszerűbb, lendületesebb üzleti ritmusnak szavazott bizalmat. A korszerű konyhaművészet mívelői, művészei igen fontos szerepet játszanak a Ring Café életében. A konyhafőnök csodákat művel, érdemes belekóstolni a főztjébe" - olvassuk az eszerint cafévá előléptetett sörbár honlapján, de miután belépünk az ajtón, mi is megállapíthatjuk, hogy semmi nem emlékeztet a múltra: rendesen és igényesen összerakott, nem különösebben izgalmas berendezés, a környékbeli helyekre oly jellemző "retrós-high-teches" modorban. Hát igen, már elég régóta így fest a "korszerűbb és lendületesebb üzleti ritmus". Olyannyira, hogy ideje feltenni a kérdést: mikor jut ugyanarra a sorsra, mint az annak idején szintén nagyon modernnek számító lambériás, söröshordódekoros masszívumok?

De sokkal érdekesebb ennél a csodatevő konyhafőnök, az emlegetett "mívelők és művészek". Annyi biztos, hogy az étlapról nem háromkötetnyi receptgyűjtemény fejezetcímei tekintenek ránk: a mérték szerény, az elnevezések jót ígérnek, a felszolgálók lelkesedése nemkülönben. A padlizsántatár (790 Ft) biztató kezdet: lelkiismeretesebb és fantáziadúsabb, mint a szokásos krémek. A sűrű, igen kiadós massza ráadásul jóval több a kelleténél, hárman kellünk hozzá, hogy elfogyasztása után még másnak is jusson hely. Például a cheddar sajtkrémlevesnek (790 Ft), ami szívet melengető és nagyon kellemes "folyomány", ám a jalapeno paprikának semmi jelét nem érezzük, pedig azt is ígértek hozzá.

Úgy látszik, a Ringet a hely szelleme sem kerülte el. A steaket Andrássynak nevezik (2590 Ft), ami azt jelenti, hogy libamáj és diómártás is jár hozzá, köretként köményes krumpli. A hús nagyszerű, a libamáj nemkülönben. Már-már tökéletes, ráadásul ilyen áron, ezen a környéken párját ritkító, a túlzásba vitt kömény mégis lecsippent valamennyit a maximális élvezetből. A ricottatorta (750 Ft) nem éppen a világot jelentő desszert, inkább könnyed zárójelenet, mint operai finálé, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

Figyelmébe ajánljuk