chili&vanília

Főzelékszezon!

Gasztro

Sáfrányos-narancsos sárgarépa-főzelék sült kelbimbóval

Itt a tavasz, indulhat a primőr főzelékek szezonja! Hol vannak már a rossz emlékű csirizes, túlfőzött, monoton menzatrutymók!

A főzelékek új generációjával egy egészen újfajta szellemiség jelent meg: nem az a legfontosabb szempont, hogy minél laktatóbbak és gazdaságosabbak legyenek, hanem hogy az évszakkal haladva a zöldségekből a legjobbat hozzuk ki, ezzel pedig megdicsőüljön az egyébként húsközpontú magyar konyha leggyakoribb, leghétköznapibb, mégis mostohaként kezelt fogása. Áttörés történt a nemzetközi elnevezés terén is: a hosszas körülírások helyett érkezett egy szimpatikus szó: vegetable stoup (stew és soup ötvözetéből kreált kifejezés), köszönet érte Szende Péternek, a Culinary Institute of America professzorának.

Az új generációs főzelékekben az a legjobb, hogy tele vannak zöldséggel, ízzel és izgalommal. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebbek, hiszen eleve több zöldséggel készülnek, és teljesen elmarad belőlük a lisztes rántás (amely nem mumus, de a főzelékekből nyugodtan elhagyható). Legfontosabb ismérvük, hogy alternatív sűrítési eljárással készülnek: vagy önmagukkal, tehát a megfőzött zöldség egy részének pürésítésével, vagy esetleg kevés étkezési keményítővel krémesítve.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk