chili&vanília

Itt a meggy!

Gasztro

Törökországban rengeteg meggy terem, a világ három legjelentősebb meggytermelője között tartják számon az országot, egyébként hozzánk is tőlük került egykoron. Literszámra fogy a meggylé és a meggyszörp, és mind a friss gyümölcsöt, mind szárított formáját gyakran használják. Nemcsak édességekben jelenik meg, hanem sós fogásokban is, pl. bárányfasírtban, rizses egytálételekben, piláfokban. Legutóbb paradicsomos-meggyes mártásban főtt bárányhúsgolyót készítettek a híres Ciya étteremben, amelynek pikáns-savanykás mártását a beleszórt pitadarabokkal lehetett kiválóan tunkolni. Az alábbi desszerthez a kedvenc török szakácskönyvemben (Ghillie Bassan Vlassic Turkish Cooking) találtam ihletet, ott "meggyes kenyérpuding" elnevezéssel szerepel. Kellett hozzá némi képzelőerő, hogy fejben lefőzve összeálljon a kép. Persze módosítottam, kezdve rögtön azzal, hogy a cukor mennyiségét a felére csökkentettem. A sziruphoz adtam kevés kardamomot és meggylikőrt is. A kenyér helyett kalácsot használtam, amit először vajban két oldalán megsütöttem. A vajas kalács összeolvad a fűszeres meggysziruppal, közötte a meggydarabok, tetején sűrű tejszínhab, pisztácia. Langyosan a legfinomabb. Savanykás, édes, lehengerlő.

Kardamomos-meggyes kalácspuding

Hozzávalók (4 kicsi adag)

30 dkg meggy (bruttó súly, szárával, magostul)

2,5 dl víz

10 dkg cukor

2-3 szem zöld kardamom

fél rúd vanília kikapart magja

negyed citrom leve

opcionális: két evőkanál meggylikőr

(pl. Le Sommelier)

10 szelet kalács

6 dkg vaj + forma kivajazásához

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A meggy szárát eltávolítjuk. A szemeket (magostul) lábasban feltesszük főni a vízzel, cukorral, kardamommal, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk. Leszűrjük, a meggyet annyira lehűtjük, hogy kézzel ki tudjuk magozni. Így is teszünk, és az átszűrt levet addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezd. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt. Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat. Egy közepes méretű jénait vagy négy 1 dl-es hőálló tálkát alaposan kivajazunk. Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a meggydarabokat, majd ismét kalács, szirup és meggy következik. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég). Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.