étel, hordó

Lebuj – Bodrogkeresztúr

  • ételhordó
  • 2017. október 21.

Gasztro

Miskolctól úgy 30 kilométerre, a Sátoraljaújhelyre vezető 37-es út jobb oldalán lévő Bodrogkeresztúrról sok minden elmondható, de az, hogy gyanús, rossz hírű hely lenne, semmiképp. Akkor hogyan lehetséges, hogy a község legismertebb és legtöbbet emlegetett helyét Lebujnak hívják? Mielőtt válaszolnánk, nem árt tudni, hogy ez a Lebuj könnyedén szerezhette meg az 1. helyezést, a faluban ugyanis egyetlen másik éttermet sem találtunk. Mi több, a Lebuj sem Bodrogkeresztúron, hanem jó két kilométerrel a település végét jelző tábla után, a Tokajra vezető országút mentén van, ami rögtön a névadást is megmagyarázza. „Tokaj-Hegyalja egyik legszebb helyét – ott, ahol a Bodrog folyó éles kanyart ír le, mielőtt folytatná útját Tokaj felé – a népnyelv Lebuj-kanyarként ismeri. Az elnevezés a régi bodrogkeresztúri vásárok idejéből ered. A legenda úgy tartja, hogy a hazafelé tartó kereskedőket itt támadták meg a rekettyésben el-, illetve lebújó betyárok” – írják az étterem (és panzió és borszaküzlet) honlapján, és ugyan eszünkbe nem jutna kételkedni a legenda eredetében, de néhány néprajzost leszámítva egészen biztos, hogy senki nem gondolna erre a megfejtésre. A hideg idő miatt a teraszra nem merészkedünk ki, így a csodás kanyar helyett a betyárokkal, Nagy-Magyarország-térképekkel és rusztikus bútorokkal jócskán telipakolt berendezést csodálhatjuk meg.

A választék hagyományos, bár az ún. magyaros jelleget annak ellenére sem hangsúlyozzák túl, hogy a belső alapján akár csárdának is mondhatnák magukat. A májgaluskaleves (550 Ft) nemcsak bőséges és kellemes, de érezhetően házi készítmény, akárcsak a gombapörkölt és mellé a nokedli is (1300 Ft). Örömünkre szolgál, hogy a megszokott paprikás ízesítést hanyagolták, a gomba így sokkal jobban érvényesül. A választék ismeretében egyértelműen kijelenthetjük, hogy a kreativitás csúcsát az aszalt szilvával és sonkával töltött csirke krumplipürével (2100 Ft) jelenti, de attól igazán különleges, hogy tisztességgel elkészítették. Még a krumplipürét is. Ugyanezt vonatkozik a Gundel-palacsintára (800 Ft) is, se több, se kevesebb.

Figyelmébe ajánljuk