chili&vanília

Lengyel, magyar – két jó barát

Gasztro

A lengyel konyháról a többségnek elsőre valószínűleg nem az jut eszébe, hogy mennyire szexi és izgalmas. Pedig Varsóban dübörög a gazdaság, jobbnál jobb helyek nyílnak, kiváló, friss alapanyagokból, újszerű gondolatokkal főznek. Egyáltalán nem kizárt, hogy a következő nagy sztori nemzetközi szinten is éppen a lengyel konyha lesz. Az éttermi szcéna virágzik, a főzőműsorok, magazinok virulnak, ezzel egy időben pedig a hétköznapi, otthoni főzés is fejlődik. Kreativitásra mindenesetre a lengyel háziasszonyoknak is szükségük van, hiszen a piacon kapható alapanyagok köre – évszaktól függően – nem túl buja. Cserébe az árak alacsonyak, az alma, cékla, gomba, erdei bogyós gyümölcsök, burgonya, uborka fillérekbe (pontosabban groszyba) kerül. Az utóbbi kettőt ötvöztem ebben a lengyel–magyar főzelékben. Friss, könnyű, pikáns, és a lengyel vendégeim körében is sikert aratott. A tetején kolbászmorzsa, ami valójában kolbászos kruton. Lengyel (vagy más) rozskenyérből és csípős mangalicakolbászból készül, kiváló a főzelékkel, egyébként pedig nagyon sokoldalúan használható, remek krémlevesekre szórva vagy például salátán (+ egy buggyantott tojás). Utóbbi az alábbi főzeléknek sem tesz rosszat. Smacznego!

 

Kovászos uborkás újburgonya-főzelék kolbászmorzsával

Hozzávalók (4-6 adag)

 

60 g vaj

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1,5 kg újburgonya, meghámozva, ½ cm-es kockákra vágva

800-1000 ml zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

só, bors

2 babérlevél

300 ml tejföl

400 g kovászos uborka, ½ cm-es kockákra vágva

2 csokor kapor, finomra aprítva

1 teáskanál nádcukor

2 evőkanál jófajta ecet (pl. alma- vagy fehérbor-)

 

Kolbászmorzsa:

4-5 szelet (kb. 200 g) rozskenyér

150 g (1 szál) puhább fajta, enyhén csípős kolbász

A vajon puhára dinszteljük a finomra aprított fokhagymát. A meghámozott, felkockázott burgonyát átforgatjuk rajta, majd felöntjük az alaplével, annyival, amennyi éppen hogy ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. A megpuhult krumpli egyharmadát kb. 50 ml főzővízzel, botmixerrel simára pürésítjük, majd ezt a pürét visszakeverjük a megfőtt krumplihoz, ezzel sűrítjük. Hozzáadjuk a simára kevert tejfölt, a felkockázott kovászos uborkát és a kaprot, ezzel már nem főzzük. A végén pici cukorral és ecettel állítjuk be az ízeket. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A morzsához a rozskenyeret apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk olíva- vagy dióolajjal, majd 200 fokos sütőben 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Közben egy nagy serpenyőbe tesszük a lehámozott, apró kockákra vágott kolbászt, és lassan elkezdjük sütni, hogy kisüljön, kiolvadjon a zsírja. Ebbe tesszük a pirított kenyérkockákat, és átforgatjuk, hogy magába szívja a fűszeres kolbászzsírt. Tálaláskor a főzelékre szórjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk