étel, hordó

Marvelosa

szerző
ételhordó
publikálva
2017/7. (02. 16.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Várkert Bazárt látva nem Ybl Miklósra gondolunk, hanem arra, hogy háromszor is átadták, hogy miniszterelnöki évértékelőt szokás itt tartani, hogy iszonyatos pénzek mentek rá. De minden közül a legemlékezetesebb a körülötte fekvő díszburkolat, amivel valószínűleg a Dunát is beborították volna, ha megmaradna a víz színén. Így viszont pesti irány helyett Óbuda felé indultak el a mindent beburkolók, végig a Lánc­híd utcán egész a Clark Ádám térig. Ennek köszönhetően a 2010 előtt is itt álló vendéglátóhelyek mintha a bazár tartozékaivá váltak volna, bár azt csak a tulajdonosok tudnák megmondani, hogy ez jót tett-e az üzletmenetnek.

Annyi szent, hogy a Lánchíd utca 13. alatt található Marvelosába szombat estére asztalt kellett foglalni. Ajánlójukból megtudhattuk, hogy több mint 10 éve keresik a vendégek kegyeit, de azt is, hogy a századfordulótól az ötvenes évekig már működött itt egy vendéglő.

Minden bizonnyal a hagyománytiszteletet köszönthetjük a szerény, de ínycsiklandó választék névadási szokásai mögött, szinte minden ételhez hozzárendeltek valaki halhatatlant: Paul Cézanne-ra reggeli müzlivel, Munkácsy Mihályra gulyáslevessel emlékeznek, de a házi húsleves májgaluskával (1190 Ft) névtelen maradt. Ennek az lehet az oka, hogy nem kiállítótermet vagy könyvtárat, hanem kizárólag az édes otthont idézi, ám, úgy látszik, a kedves mama nevét nem akarták feltüntetni. Kritika tárgya lehetne, hogy májgaluska helyett inkább valamiféle húskenyér-kinézetű, nagyméretű lapos „májgombócot” tettek bele, de mit sírjunk, ha a leveshez hasonlóan első osztályú. A spenótos-pirított krumplis lazac (3590 Ft) Vaszary nevét kapta, meg sem próbáljuk megfejteni, hogy miért. Beérjük annyival, hogy a köret egyedi, a hal átlagon felüli. Ugyancsak otthoni ízeket idéz a Mikszáth csirkepaprikás (2970 Ft), de ezt annak ellenére is túlárazottnak érezzünk, hogy a comb és a házi galuska is kiváló. Az árfekvést leszámítva ugyanezt mondhatjuk Jusztika túrógombócára (890 Ft) – a szomszéd is megnyalná utána mind a tíz ujját. Végül csak egy kérdésünk marad: ki az a Jusztika?

szerző
ételhordó
publikálva
2017/7. (02. 16.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
ételhordó
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Cikk + interjú
Lázár János és a batidai kastély
Kincses Gyula írása
Az egészségügy elmúlt nyolc éve
Zsibongó – melléklet
Emmanuelle Haïm, Matei Vişniec, Kondor Vilmos
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Vélemény

még több Vélemény...