étel, hordó

Matrjoska bisztró

  • ételhordó
  • 2017. február 26.

Gasztro

Ha valami orosz, a hangsúly az igénytelenségen és az elpusztíthatatlanságon van, ami jól jöhet például egy UAZ terepjáróban, de egy tál levesnél már nem annyira. Nem kétséges, a VIII. kerületi Lőrinc pap téren található Matrjoska üzemeltetői erős küldetéstudattal láttak hozzá, hogy sikerre vigyék a vállalkozásukat, ha ugyanis csak azt nézzük, hogy milyen igényesen és mekkora krea­tivitással rendezték be bisztrójukat, arra jutunk, hogy feleennyivel is sikert arathatnának, ha hanyagolnák az orosz vonalat. Így viszont maguknak adták fel a leckét. Kedd délután teljesen üres a ház, lelkesedésből még sincs hiány, a felszolgálók cseppet sem fásultak, épp ellenkezőleg!

Az előétel után nekünk is mosolyogni támad kedvünk. A pofonegyszerű uborkás, hagymás hering, vagy­is a szeljodka (550 Ft) nagyon jó felütés. A fazékban tálalt borscs (1300 Ft) szintén kiváló, bár valószínűleg sokkal „finomkodóbb”, mint egy autentikus céklaleves. Brutális húsok helyett csak egyféle, szinte papírvékonyra szelt marhát főztek bele, ami persze kiváló, ám a hagyománytisztelet helyett azt jelzi, amit a Matrjoska honlapján is olvashatunk: „Eredeti orosz recepteket használunk, de nem szabunk határt az ízeknek. Igyekszünk minden ételünkbe a lehető legtöbb szeretetünket és fantáziánkat belevinni.”

Valószínűleg a bárányhúsos pelmenyit (2900 Ft) sem úgy készítik Nyizsnyij Novgorodban, mint a Lőrinc pap téren. A fűszeres-paradicsomszószos töltött tészta leginkább a tortellinire adott frappáns válasz. Persze puhább a tészta és kevésbé ravasz a hústöltelék, ám a paradicsomos mártás fűszerezése sokkal izgalmasabb az olaszokénál. A legnagyobb meglepetést az oroszosnak nem annyira mondható zellerkrémes, sült aranydurbincsfilé (3400 Ft) okozza. Nem is a dörzsölt körítés miatt, sokkal inkább azon egyszerű okból, hogy friss a hal. Annyira friss, hogy az aranyló szeletek láttán komolyan elgondolkodunk három kívánságon.

Persze beérjük a Napóleon tortával is (1300 Ft), ami olyan, mint a krémes, de sokkal töményebb. Biztosan vannak, akik még azt is ráfognák, milyen egészségtelen – mégis, milyen legyen a hamisítatlan cukrászáru?

Figyelmébe ajánljuk