étel, hordó

Mazi

  • ételhordó
  • 2018. június 10.

Gasztro

A görög ételek alatt általában a giroszt és a tzatzikit, a fetasajtot és a görög joghurtot értjük, meg az ouzót és a Metaxát. Ezeken túl csak a nagy ismeretlen van, és ez még úgy is igaz, hogy a görögországi nyaralás régóta nem elérhetetlen álom. Azt se mondhatjuk, hogy ne lennének idehaza görög éttermek, mégis úgy tűnik, akkora gyökeret soha nem fognak ereszteni, mint más – akár sokkal távolibb – nációk próbálkozásai. Ennek talán az lehet az oka, hogy nálunk az idők kezdetén a „giroszos” terjedt el, de ez soha nem volt görög gyorsbüfé, inkább magyar vagy török vagy kínai. Aki nem értene velünk egyet, gondoljon arra, hogy előbb kapunk lángost, tavaszi tekercset, de még törökmézet is egy átlagos hazai girosz mellé, mint például szuvlákit. De csavarjunk a dürümön is, hiszen egy tisztességes görög étteremben sem árulnak giroszt. És nemcsak azért nem, mert állítólag azt még az NSZK-ban élő görögök találták ki a hetvenes években (a törökök döner kebabját lenyúlva). A Gundelben talán árulnak sült debrecenit?

Az Alkotmány utca 19. alatt található görög étteremben, a Maziban sincs girosz. Noha nem szedik szét a vendégek, majdnem minden asztalon foglalt tábla díszeleg, kicsit úgy érezzük, mintha kegyet gyakorolnának azzal, hogy végül találnak nekünk helyet. A rendelést egy görög (?) fiú veszi fel, akinek vélhetően az a dolga, hogy a kedves vendéget a drágább ételek irányába terelje. Megmondjuk, hogy mit szeretnénk, de szerinte jobban járnánk azzal, ami dupla annyiba kerül. Szerencsére nem túl erőszakos. Leves nincs, az előételek közül a fetával töltött piros paprikát (1290 Ft) és a zöldséges dakoszt (1290 Ft) választjuk, az utóbbi egy nem különösebben bonyolult specialitás – árpából készült kétszersült, ami leginkább olyan érzetet kelt, mintha a régészek ásták volna ki az Akropolisz alól. A hozzávaló saláta friss, átlagos, a fetás paprika sokkal erdetibbnek tűnik.

A polipos, rozmaringos, szépiás risoni tésztáról (3980 Ft) azt kell tudni, hogy ez a tészta teljesen olyan, mint a rizs, és mivel biztosan egyszerűbb vele dolgozni, sok helyen valószínűleg rizottóként tálalják. Itt persze nincs erről szó, és a rávalókat sem spórolták ki belőle. Olyannyira nem, hogy már-már émelyítően hozza a tenger ízeit. A csirkeszuvláki gyógynövényes joghurtszósszal, oreganós házi burgonyával (2950 Ft) már a lacikonyhákat idézi, noha a „gyógynövényes joghurt” szókapcsolat miatt másra számítunk. A hús és az alatta heverő pita lehetne ropogósabb, a krumpli úgy jó, ahogy van. De a legjobb a desszert, a kataifi (1500 Ft), ez a diós-fahéjas meleg ropogtatnivaló, amely annak ellenére is a cérnametéltre emlékeztet, hogy édes sült tészta. Mivel fagylaltot tesznek rá, úgy fest, mint a madárfészek tojással.

Figyelmébe ajánljuk