chili&vanília

Mindent a paprikáról

Gasztro

Olyan fogás kitalálása volt a cél, amely alkalmas arra, hogy a magyar konyhát nemzetközi kontextusban is frappánsan és frissen lehessen bemutatni. Márpedig a magyar konyháról való mesélést külföldi terepen az ember az emblematikus fűszerek és alapanyagok áttekintésével kezdi – úgymint a paprikáéval. Az alábbi, mindent a paprikáról fantázianevet viselő ételben rögtön négyféle változata kap helyet: egészben megsütött, lehámozott, édes sült kápia, klasszikus körözött (amely kissé hígabbra van keverve), nagyszerű paprikamagolaj (készen kapható), végül füstölt paprikával és sóval kevert, ropogós napraforgómag, amely nagyszerű helyettesítője a méregdrága fenyőmagnak, továbbá hetekig eláll ebben a formájában, és kiváló pl. salátákra, krémlevesekre, főzelékekre szórva.

Mindent a paprikáról – egészben sült kápia paprika körözöttel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás napraforgómaggal

Hozzávalók (8 adag)

Paprika:

8 szép, hibátlan kápia paprika

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

 

Füstölt paprikás napraforgómag:

25 dkg hántolt napraforgómag

1 evőkanál őrölt füstölt paprika

1 evőkanál só

 

Körözött:

25 dkg puha juhtúró

25 dkg túró

2 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál köménymag, megpirítva

0,5 dl sör

1 nagy lila hagyma, finomra aprítva

só, bors

 

Először megsütjük és meghámozzuk a paprikákat, ezt akár egy-két nappal tálalás előtt is megtehetjük. A sütőt grillfokozatra állítjuk. A paprikákat egészben (szárral együtt) egy alufóliával leterített tepsire helyezzük. Betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete, szenes lesz. Ez sütőtől függően, kb. 12–15 perc lesz. Ekkor a másik oldalukra fordítjuk, és ugyanúgy, mint az előző felét, kb. 15 perc alatt, feketedésig sütjük. Kivesszük, a paprikákat áttesszük egy tálba, és azonnal lefedjük frissen tartó fóliával. Így a saját gőzében összeesik, és szépen le lehet húzni a héját. Meghámozzuk, felcsíkozzuk, és egy tálra elrendezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal.

A körözötthöz a juhtúrót és a túrót simára keverjük. Ha mindkettő szobahőmérsékletű, könnyebben ki tudjuk keverni. Hozzáadjuk a fűszereket: a pirospaprikát, az őrölt római köményt és az egész köménymagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítottunk. Fellazítjuk a sörrel, ettől nagyszerű, krémes lesz az állaga. Belekeverjük az egészen finomra aprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Kimondottan jót tesz neki, ha néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A paprikás napraforgómaghoz a szotyit száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk (ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirítjuk meg), majd azonnal összekeverjük az őrölt füstölt paprikával és a sóval. Zárt dobozban hetekig eláll.

Összeállítás: mindenki tányérjára egy egész lehámozott sült paprika kerül. Erre jön egy bő evőkanálnyi körözött, amelynek a tetejét meglocsoljuk a paprikamagolajjal. Bőven megszórjuk a ropogós, paprikás napraforgómaggal, végül néhány zöld levelet teszünk rá közvetlenül a tálalás előtt.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk