chili&vanília

Nagymama egreses töltött káposztája

Gasztro

Júniusban üt be az a néhány rövid hét, amikor egyszerre van szezonja az új fejes káposztának és az egresnek. Ebben a röpke időszakban a legfinomabb a legnagyobb becsben őrzött családi receptünk, apai nagymamám kulináris hagyatéka: az egreses töltött káposzta. Felgöngyölített családi legendáink szerint nagymama minden valószínűség szerint Aradon tanulhatta ezt az ételt, amikor a háború után odaküldték felerősödni. Lehet benne logika, hiszen az erdélyi konyhára nagyon is jellemző a húsos ételek savanykás gyümölcsökkel való ötvözése, az erdélyi konyha bibliája, Kövi Pál Erdélyi Lakomája is számos hasonlót listáz. A végeredmény egészen rendkívüli: az egres a könnyű nyári káposzta körül a főzés során pikáns, édes-savanykás mártássá lényegül át, amit a tejfölös habarás és a sok friss kapor tesz kerekké. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is megállja a helyét. A töltelék hagyományosan rizzsel készül, de én ezt legtöbbször nagy szemű bulgurra cserélem, amivel még könnyebb lesz. A tetejére tálaláskor jófajta olívaolajat csepegtetek (ha sok időm van, házi kaporolajat), és finomra aprított sózott citromhéjat szórok rá, persze egyik sem a családi recept része. Az egres, az új káposzta és a családi emlékek ünnepe ez a különleges, kora nyári étel.

 

 

Egreses töltött káposzta

Hozzávalók (4–6 adag)

 

Töltelék:

25 dkg darált sertéshús

2 evőkanál rizs vagy bulgur

1 tojás

só, bors

 

1 nagy fejes káposzta

2 evőkanál só

1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

30 dkg egres (szezonon kívül lehet

fagyasztott is)

2 csokor kapor

3 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál cukor

1 citrom leve és héja

 

A töltelékhez összekeverjük a darált húst, a tojást, a rizst, sózzuk, borsozzuk. Előkészítjük a káposztát: a külső leveleit óvatosan lefejtjük, 12 ép levelet kell kapnunk. A torzsát eltávolítjuk, a megmaradt káposztát vékonyra gyaluljuk. Nagy tálban besózzuk 2 evőkanál sóval, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Alaposan kinyomkodjuk és átöblítjük. A 12 levelet forró, lobogó sós vízben néhány percig blansírozzuk, majd lecsepegtetjük. Egy-egy evőkanál tölteléket helyezünk a levelek alsó részére, két szélét felhajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A kinyomkodott aprókáposztát egy nagy lábas aljára tesszük a felszeletelt hagymával és az egressel. Körben a tetejére helyezzük a töltött káposztákat. Rátesszük az egyik csokor kaprot, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, kb. 4 dl-t. Fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. A tölteléket kivesszük. A tejfölt kikeverjük az étkezési keményítővel, a cukorral, citromlével és reszelt héjjal, és a másik csokor, finomra aprított kaporral. Beleöntjük a káposztába, pár perc alatt összefőzzük, végül visszatesszük a tölteléket.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk