Nemi betegségek - Küldi a partnerét

  • Jászberényi Sándor
  • 2008. december 4.

Gasztro

Reggel nyolc, a folyosón vegyes társaság ücsörög, miniszoknyás, kifestett nők és középkorú férfiak. Hogy ki miért jött, arról senki sem beszél. A nővér egyenként szólít.
Reggel nyolc, a folyosón vegyes társaság ücsörög, miniszoknyás, kifestett nők és középkorú férfiak. Hogy ki miért jött, arról senki sem beszél. A nővér egyenként szólít.

A II. világháború után a penicillin elterjedésével úgy tűnt, hogy az emberiség legyőzi a nemi úton terjedő betegségeit (STD - Sexually Transmitted Disease). A reményeket azonban hamar derékba törte az AIDS-vírus megjelenése. Viszont az sem igazolódott be, hogy a klaszszikus betegségek eltűnnek...

Napjainkban az Európai Unió komoly összegeket fordít megelőzésre és felvilágosító kampányokra, melyek főleg a gyógyíthatatlan nemi betegségekre koncentrálnak. A prevenciós programokban csupán megemlítik, hogy a legsúlyosabbak mellett milyen más betegségek veszélyeztethetik a lakosságot. Pedig ezekből is akad.

Az én utcám Mária

Szólít a nővér, belépek a vizsgálati szobába. Vetkőzzek le, mondja az orvos. Õ diagnosztizál, én magyarázkodom: csak egy nyilvános vécén kaphattam el. "Az én vécémet Katinak hívták a 70-es években" - jegyzi meg. Ebben maradunk. Hivatalosan nem nyilatkozik.

A budapesti Mária utcai STD-centrum orvosát, dr. Tóth Bélát kérdezem a jelenlegi állapotokról. Kiderül, hogy a 80-as évek közepén ébredt figyelem a nemi betegségek iránt (gondoljunk csak az AIDS-hirdetésekre, például a klasszikus fütyülős reklámra) lankadóban van: a megbetegedések száma nő az országban. Pontos adat azonban nem áll rendelkezésre. Három gyógyítható betegségen és természetesen az AIDS-fertőzésen kívül semmi sem jelentésköteles, nem készül róla statisztika.

A súlyosan fertőző betegségeket jelenteni kell az ÁNTSZ-nek és az Országos Epidemiológiai Központnak, valamint partnerkutatást kell végezni, hogy elejét vehessék a járványnak. "Csakhogy egyre kevesebb betegséget kell jelentenünk, és az is szinte évente változik, hogy mit - állítja Tóth. - Már nem ismerjük az ország valós kórképét." Az esetleges járványok megelőzését az is nehezíti, hogy - szemben az 1991-ig tartó gyakorlattal - ma senki sem kötelezhető arra, hogy nyilatkozzon a szexuális partnereiről. 91-ig a rendőrség vitte be kihallgatásra az együttműködésre nem hajló pácienst, most a rábeszélés és a felvilágosítás marad az orvosnak. Tóthék néha kénytelenek végignézni, hogy "a vírushordozó egyszerűen csak kisétál az ajtón". Akit viszont nem értesítenek a lehetséges megfertőződésről, az saját tudta nélkül fertőz tovább. Többek között e megváltozott gyakorlatnak köszönhető, hogy idén is beszélhetünk szifiliszjárványról. Már most jóval több a megbetegedés a tavalyinál.

A Mária utcai STD-centrumban a legtöbb esetben herpeszt, szemölcsöket, nem gonorrhoeás húgycsőfertőzéseket és főleg gomba okozta elváltozásokat kezelnek. Naponta 50-60 beteget. "A magyar társadalom prűd - állítja Tóth. - A mai napig az a megszokott válasz, hogy a gombás fertőzést az illető a vécén, a koszos munkahelyén vagy az uszodában szedte össze. Ilyen nincs. Ezek a betegségek nemi úton terjednek."

De nagy szégyen nekem

Másnap az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) kutakodom a bejelentett megbetegedések statisztikájáról. A honlapjukon találok adatot az éves megbetegedésekről, igaz, negyedéves lebontásban. 2007-ben 1947 esetet regisztráltak, de ebben nincs benne a mintegy 1200 AIDS-fertőzött. A gonorrhoea (tripper, kankó) vezeti a listát, közvetlenül utána a chlamydia, majd a szifilisz következik. A férfi betegek vannak többen: 2007 utolsó negyedévében több mint hatvan százalék volt az arányuk.

Az OEK-ben azt mondják, ez a szám csak a nyilvántartásba vett betegeket jelöli. Valószínű, hogy akár a duplájáról is beszélhetünk, hiszen a "frekventált csoportok" tagjain kívül nem sokan járnak rendszeresen szűrésre. Bizonyos betegségek - mint a chlamydia-fertőzés is - a férfiaknál szinte teljesen tünetmentesek. Tovább nehezíti a pontos statisztikák készítését, hogy a betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tüneteik már elviselhetetlenek. Ilyenkor a magánrendelések szerepelnek az első helyen.

"A férfiak három esetből kettőben hárítanak - mondja Hajdú László szexuálpszichológus. - Ma Magyarországon még mindig tabu a szexuális problémákról beszélgetni, ha egy férfinak nemi betegsége van, a partnerét küldi orvoshoz."

A fertőzések az esetek 90 százalékában a nőnél derülnek ki, akinek a nőgyógyász felírja a gyógyszert, és megkéri, hogy a partner is vizsgáltassa ki magát, illetve szedje a gyógyszert, elkerülendő a keresztbefertőzést. A nők nagy része rendszeresen jár nőgyógyászhoz, ám a férfiak döntő többsége nem jár semmilyen szűrésre. A rögzült társadalmi reflex szerint az ilyen vizsgálatok megalázóak a férfira nézve. Nem kap elég figyelmet a szexuális felvilágosítás sem: még mindig kellemetlenségnek számít a népesség nagy részének a gumi óvszer, pedig az a bajok nagy részét megelőzhetné. Komoly anyagi ráfordítások híján ez a tendencia nem is fog változni.

100 százalék koton

"Ha valakiről kiderül, hogy nemi beteg, akkor az emberek első reakciója az, hogy az illető vagy prostituált, vagy meleg" - állítja Balázs Attila, a Háttér Alapítvány hírvonalának munkatársa. A statisztikai adatokon az is látszik, teszi hozzá, hogy a homoszexuális, illetve biszexuális közösségben fejlettebb a szűrési kultúra. A másság jelenlegi megítélése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sok meleg ne merjen állandó kapcsolatot vállalni - így gyakoriak az alkalmi kapcsolatok, ami az esetleges nemi fertőzésnek és továbbadásának a melegágya. A Háttér Alapítvány nemrég végzett felmérése szerint a szexuális aktust létesítő meleg férfiaknak csak a 43 százaléka használ gumi óvszert. Ez az arány sokkal rosszabb a heteroszexuálisok körében: Magyarországon a "védekezést" általában a gyermeknemzés elkerülésére értik.

Másnap bemegyek a leleteimért. A folyosón két lány beszélget: "Az iparban szinte mindenkinek van valamije, jobb, ha a gyógyszert egyfolytában szedi az ember." Az orvos is azzal búcsúzik, hogy használjak óvszert. Mindig és mindenhez.

Magyarországon

három gyógyítható, súlyosan fertőző nemi betegségről készül statisztika. Ez a három a Neisseria gonorrhoeae - ismertebb néven tripper vagy kankó -, a Chlamydia trachomatis és a Treponema pallidum, a szifilisz vagy más néven lues. Mindhárom betegség gyógyszerekkel jól kezelhető Európában, kezelés hiányában azonban komoly szövődményeket okozhatnak, akár meddőséget (chlamydia), agy- és szívkárosodást, halált (szifilisz). Bár már Európában is feltűntek az úgynevezett rezisztens törzsek, melyek nem minden gyógyszerre reagálnak, ezeknek a száma - ellentétben pár afrikai országgal - nem ölt kóros méreteket.

A Háttér Alapítvány és az OEK statisztikai adatai szerint jelenleg 1256 regisztrált HIV-pozitív él az országban, a legtöbben, 864-en Pest megyében. A fertőzöttség a betegség hosszú tünetmentes lappangása miatt nehezen kimutatható, mivel a fertőzött ritkán - csak szűrések alkalmával - szembesülhet az állapotával. A Sziget Fesztiválon felállított tesztsátorban szinte minden évben találnak HIV-fertőzöttet, a számuk lassú ütemben növekszik.

Figyelmébe ajánljuk