chili&vanília

Nyár, cékla, savanyú

publikálva
2012/27. (07. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A céklát elsősorban téli gumós zöldségként tartjuk számon, talán fel sem tűnik, hogy ilyenkor nyáron megjelennek a piacon a zsenge, friss, nyári céklák. Ízük, állaguk ilyenkor sokkal frissebb, fiatalabb, arról nem is beszélve, hogy a levelüket is csodálatosan hasznosíthatjuk.

Kedvencem pl. a felaprított nyers céklalevél, joghurttal, olívaolajjal és pirított dióval összeforgatva. Egy-egy termelői piacon (már szép számmal akad), nagy ritkán találkozni a gyönyörű, mutatós csíkos változatával. Ezt "Chioggia céklának" hívják: egy olasz ősi fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít - és valami hihetetlenül mutatós, a legtöbben el sem hiszik, hogy ilyen zöldség valóban létezik. Ha netán szerencsések, és hozzájutnak, ugyanúgy lehet használni, mint a sima céklát, hőkezelés során azonban sajnos elveszíti a gyönyörű pink csíkokat. Nyersen is kiváló, bár rendelkezik némi enyhe kesernyés utóízzel. Utóbbit elkerülendő alább egy olyan savanyítási technikát szeretnék megosztani, amelyet a híres New York-i étterem, a koreai-amerikai Momofuku könyvéből tanultam. A csíkos cékla természetesen igen mutatós, de a savanyúság készíthető hagyományos céklával, illetve más zöldségekkel is, például sárgarépával, édesköménnyel, retekkel stb. A rizsecetes, édes-savanyú pácban a nyers zöldség kb. 1 hónapig eláll, és rengeteg mindenhez lehet dekoratív kiegészítőként használni: szendvicsekbe, grillezett halak mellé, zöldsalátával stb. Az ecetes levét pedig pikáns salátaöntet alapjaként is lehet nyugodtan használni, kevés olívaolajjal kikeverve.

Rizsecetes, savanyított csíkos cékla

Hozzávalók:

1 kg csíkos vagy hagyományos cékla, meghámozva, vékonyra szeletelve

1,25 dl rizsecet

8 dkg cukor

2 teáskanál só

2,25 dl meleg víz

A céklát meghámozzuk, majd vékony karikákra gyaluljuk. Ha nincs gyalunk, éles késsel próbáljunk meg óvatosan minél vékonyabb szeleteket vágni. A rizsecethez keverjük a cukrot és a sót, majd felöntjük a felmelegített vízzel. Alaposan elkeverjük, hogy a cukor és a só teljesen feloldódjon. A céklaszeleteket műanyag dobozba, befőttes- vagy csatos üvegbe tesszük, majd ráöntjük az ecetes levet. 1 nap után már fogyasztható, de 1 hét után a legjobb. A hűtőben, zárt dobozban vagy üvegben 1 hónapig áll el. Ropogós, édes, savanyú, frissítő.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

publikálva
2012/27. (07. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Demokratikus ellenzék
A 2014-es összefogás kudarca és tanulságai
Kényszermegoldás
Nyári kórházi kapacitásátadás
Vígszínház az egész világ
Marton László életműinterjúja
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Gasztró

még több gasztró

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...