chili&vanília

Padlizsános panzanella

Gasztro

A klasszikus panzanella toscanai fogás hírében áll, bár más olasz régiókban is hagyománya van a szikkadt kenyér ily módú felhasználásának. A hagyományos panzanella szikkadt kenyérből, paradicsomból, bazsalikomból készül olívaolajos, ecetes öntettel, amelyet a kenyér jól beszív magába. Az eredeti panzanella nem paradicsomsaláta kenyérrel, hanem kenyérsaláta paradicsommal, erre már magát a nevét alkotó szó – panis a. m. kenyér – is utal. A padlizsános panzanella saját, őszi változat, az utolsó jó paradicsomok és az ősz legjobb padlizsánjainak felhasználására ajánlom. Mint minden ennyire egyszerű fogásnál, itt is az alapanyagok minőségén múlik a végeredmény, igaz ez különösen a kenyérre (lehetőleg kézműves, vadkovászos legyen) és a paradicsomra (lehetőleg termelői, érett, édes, lédús). A kenyér jól beszívja az öntetet és a paradicsomok levét, mellé jön a krémesre sült padlizsán – szuper és egyszerű hétköznapi vacsora, de grillcsirke vagy halak köreteként sem utolsó. Magam részéről a közel-keleti konyha iránti rajongásom miatt a végén zaatart (kakukkfüves, szezámmagos fűszerkeverék, készen kapható), és labneh-t (lecsepegtetett, krémes joghurt) is szeretek hozzáadni tálaláskor, de ez természetesen elhagyható.

 

false

 

Padlizsános panzanella

Hozzávalók (4 adag)

 

2 padlizsán

olívaolaj, só, bors

8 szem érett, lédús paradicsom

2 nagy szelet, jó minőségű kenyér

4 evőkanál fehérborecet

0,6 dl olívaolaj

5 dkg fekete olajbogyó

½ citrom reszelt héja

1 csokor finomra aprított petrezselyem

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiválasztjuk a legnagyobb tepsinket, és leterítjük sütőpapírral. A padlizsánokat félbe, majd a feleket hosszában negyedekre vágjuk, és nagyobb kockákra szeleteljük. Összeforgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és elrendezzük a kockákat a tepsin. A sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük. Közben felkockázzuk a paradicsomokat – vághatjuk nagyobb, szabálytalanabb darabokra, formákra. Egy tálba tesszük, és alaposan megsózzuk. A sónak köszönhetően a paradicsom levet enged, ez fontos, mert ezt fogja magába szívni a kenyér.

Amikor a padlizsán sütési idejéből tíz perc van hátra (tehát amikor 15 perce sül), akkor a tepsin kicsit összerendezzük a kockákat, úgy, hogy a kenyérkockáknak is maradjon hely. Ezeket is a padlizsán mellé szórjuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Tíz percig sütjük a padlizsánnal együtt, amíg felülete enyhén megpirul. A megsütött zöldséget és kenyeret kissé lehűtjük (szoba-hőmérsékletűre), majd ráöntjük a paradicsomok kiengedett levét, a fehérborecetet, végül az olívaolajat. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, az olajbogyót, a reszelt citromhéjat és a finomra aprított petrezselymet. Fogyasztás előtt tíz percig állni hagyjuk, hogy a kenyér megszívja magát az ecettel, olajjal és a paradicsomokkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.